Полицията претърсва офиси и домове на независими журналисти в Беларус

OFFNews 16 юли 2021 в 17:43 3642 0

Снимка Getty Images

Президентът на Беларус Александър Лукашенко

Беларуската полиция претърсва офиси и домове на независими журналисти и активисти за правата на човека за трети пореден ден, предаде Ройтерс. 

Офисът на американското радио „Свободна Европа“ (Радио „Свобода“ (RFE/RL) е едно от 19-те претърсени помещения, съобщи Асоциацията на журналистите в Беларус, осъждайки „масираната атака на силите за сигурност срещу журналисти в цялата страна“.

На своя уебсайт RFE/RL цитира свидетели, според които полицията е разбила вратата на офиса им в столицата Минск и домовете на двама журналисти на радиото са били обискирани.

Местните правозащитни организации съобщиха, че поне пет души са били задържани в петък и са претърсени 25 домове и офиси.

Правозащитната организация Viasna-96 заяви, че сред задържаните са двама журналисти на RFE/RL. Съпругата на кореспондента Алех Хруздзилович, каза пред RFE/RL, че той е бил отведен с белезници от полицията, която е иззела компютри, телефони и пари.

В сряда и четвъртък служители по сигурността извършиха обиски в около 20 организации за защита на човешките права и благотворителност, медии и експертни институции, задържайки над 15 души, включително ръководителя на Viasna-96.

Беларуските власти не обясниха на какво основание провеждат обиските и служителите по сигурността не отговориха веднага на искането за коментар.

Властите затвориха редица частни медии и групи за защита правата на човека от началото на протестите след президентските избори миналия август, за които опозицията смята, че са фалшифицирани. Лукашенко, който е на власт от 1994 г., отрича изборна измама.

Обиските идват след като ЕС и САЩ наложиха на Беларус нови санкции заради отклоняването в Минск на пътнически самолет от Гърция за Литва. След принудителното кацане заради мним сигнал за бомба на борда бяха задържани опозиционният беларуски журналист Роман Протасевич и неговата приятелка София Сапега. 

Редица правозащитни организации излязоха с изявления, в които описват новите обиски тази седмица като "груби действия срещу гражданското общество и независимите медии", и поискаха освобождаването на задържаните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки