Полицайка уби чернокож в САЩ и отприщи вълна от протести

OFFNews 13 април 2021 в 11:56 5673 0

Снимка БТА/AP

Полицаи арестуват демонстрант за нарушаване на вечерния час по време на протест заради убийството на Донте Райт от полицайка.

Убийството на чернокож мъж от полицайка в Минесота отприщва напрежение и вълна от протести в САЩ. То бе извършено в неделя в северния американски град. Полицайка с 26 г. стаж застреля погрешка 20-годишен чернокож при пътна проверка в Бруклин Сентър. Искала да използва електрошоково оръжие, но вместо него извадила огнестрелно и стреляла по Донте Райт. Местният шериф определи случилото се като "инцидент".

Убийството бе извършено на фона на продължаващия процес за смъртта на чернокожия Джордж Флойд, задушен от полицаи при арест в Минеаполис през месец май 2020 г. Случаят "Флойд" разпали серия от гневни демонстрации срещу полицейското насилие в САЩ.

Видеокадри от случая показват трима полицаи около спрял автомобил. Един от тях се опитва да сложи белезници на ръцете на Райт, който се съпротивлява. Полицайката извиква няколко пъти предупредително "Тейзър!" (електрошоково оръжие), след което стреля в отскубналия се и влязъл в колата мъж. Автомобилът потегля, но се удря в друг на няколко пресечки разстояние. Оказва се, че простреляният шофьор вече е мъртъв, убит от изстрела.

Райт е спрян за нарушаване на правилата за движение по пътищата. Полицейската проверка показва, че има и заповед за ареста му. Полицаите се опитват да го задържат, но той се отскубва и вмъква в колата.

Убитият е баща на 2-годишно момченце.

Лобното му място е само на 10 мили от съдебната зала, където се води процесът за убийството на Джордж Флойд.

Протести започнаха от неделя вечерта. Стотици излязоха по улиците. Магазини бяха разбити и разграбени. Демонстранти замеряха полицейски коли с камъни и скачаха върху тях. Полицията отговори с гумени куршуми, сълзотворен газ и шокови гранати.

Напрежението доведе до въвеждането на извънредно положение и вечерен час от понеделник в Минеаполис и Сейнт Пол, за да се избегнат размирици, сблъсъци и грабежи. Но тази нощ стотици демостранти излязоха по улиците въпреки забраната. Демонстрантите хвърляли пиратки и бутилки по полицаите. Служителите на реда отново отговори със сълзотворен газ. Ситуацията в момента е толкова напрегната, че не е изключено разполагането на войници от Националната гвардия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови