Поискаха смъртна присъда за Мубарак

OFFNews 05 януари 2012 в 17:36 2527 0

Поискаха смъртна присъда за Мубарак Снимка:БГНЕС
Поискаха смъртна присъда за Мубарак Снимка:БГНЕС

Прокурорът по делото срещу Хосни Мубарак - Мустафа Сюлейман, поиска смъртно наказание за бившия лидер на Египет, съобщи Ройтерс.

Бившият държавен глава е обвинен, че по време на уличните вълнения, които го свалиха от власт през февруари 2011 г., е издал заповед за стрелба с истински боеприпаси срещу демонстрантите. По време на антиправителствените протести бяха убити най-малко 850 души. По същите обвинения бе поискана смъртна присъда и за Хабиб ал Адли, бивш министър на вътрешните работи, както и за шестима висши служители на службите за сигурност, които са подсъдими заедно с Мубарак. Според медиини експерти сред подсъдимите, за които бе поискано смъртно наказание, са и двама синове на Мубарак - Аля и Гамал. В обвинителната си реч Сюлейман посочил, че според египетския закон извършването на предумишлено убийство се наказва със смъртна присъда. Съдебният процес срещу 83-годишния Мубарак е безпрецедентен, тъй като за първи път арабски лидер е изправен пред съда от своите сънародници. Прокурорът по делото подчерта, че президентът на републиката носи отговорност за защитата на своя народ, а в конкретния случай става въпрос не само дали е давал или не заповед да се стреля срещу демонстрантите, а защо не се е намесил, за да спре насилието срещу тях.  Сюлейман добави, че в правомощията на бившия вътрешен министър Хабиб ал Адли не е издаването на заповеди да се стреля срещу демонстрантите, без преди това да е получил указания от държавния глава.

От април 2011 г. Хосни Мубарак е под домашен арест в болница. За всяко заседание на съда Мубарак е транспортиран с линейка до съда, а в съдебната зала е внасян на носилка. Самият Мубарак пледира "невинен". Следващите заседания на съда ще се проведат на 9 и 10 януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!