Погребаха Симон Вейл в Пантеона в Париж

OFFNews 05 юли 2017 в 20:00 3460 0

Симон Вейл, бележита фигура на френската политика, оцеляла по време на Холокоста, ще почива до съпруга си в Пантеона в Париж, където са положени тленните останки на други големи французи. Това съобщи днес президентът Еманюел Макрон на националното погребение на Вейл, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Реших, със съгласието на семейството й, Симон Вейл да почива до съпруга си в Пантеона", за да изкажем "огромната благодарност на френския народ към едно от толкова обичаните му деца", каза държавният глава след церемония, на която се събраха около 700 френски и чуждестранни известни личности.

"Вие, госпожо, раздадохте на нашата нация щедри дарове, които я направиха по-добра и по-красива", заяви Макрон пред ковчега, покрит с френския трикольор. "Тя обичаше Европа, винаги се е борела за нея, защото знаеше, че в сърцето на тази европейска мечата стои преди всичко мечтата за мир и свобода", каза президентът, цитиран от Асошиейтед прес.

За да почетат паметта й, дойдоха и чуждестранни правителствени ръководители, сред които Шарл Мишел от Белгия, Ксавие Бетел от Люксембург и Бойко Борисов от България, бивши френски президенти и премиери и на практика цялото сегашно правителство.

Символ на борбата за еманципация на жените и на изграждането на европейския проект, Вейл почина в петък на 89-годишна възраст. Тя ще е едва петата жена, удостоена с честта да бъде погребана в този храм на републиката, където почиват тленните останки на Виктор Юго, Емил Зола, Александър Дюма и Мария Кюри.

Деветдесетгодишният бивш френски президент Валери Жискар д'Естен е изразил съжаление, че не може да отиде на погребението, казаха хора от обкръжението му. Вейл бе негов емблематичен министър на здравеопазването. През 1974 г. тя преминава през всевъзможни перипетии, за да внесе законопроекта за легализиране на абортите във Франция.

Тази сутрин траурният марш на Шопен посрещна ковчега на Вейл в Дома на инвалидите, внесен от републикански гвардейци малко преди 10,30 часа местно време. Час по-късно той бе изнесен под акомпанимента на песента "Блатните войници", напомняща за затварянето й в лагера на смъртта "Аушвиц-Биркенау".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки