Подводници самоделки пренасят огромни количества кокаин от Амазонка до Европа

OFFNews 21 април 2023 в 19:43 3821 1

подводница

Снимка Би Би Си

Испанската полиция позволи на журналиста да види отвътре подводницата.

Възможно ли е да се пренесат три тона кокаин на стойност 150 млн. долара от тропическите гори на Амазонка до Испания на самоделна подводница? Оказва се, че може. И не е единичен случай самоделки да пресичат Атлантическия океан, натоварени с дрога. За това разказва кореспондентът на Би Би Си Ник Бик.

Качвам се на "наркоподводница" - първата, доколкото знаем, която може да достави товар кокаин от Южна Америка до Европа. 20-метровата подводница е изработена от фибростъкло и, което е любопитно, е самоделна.

Отварям крехкия люк и влизам вътре - там, където тримата членове на екипажа са прекарали 27 дълги дни и нощи, прекосявайки развълнувания Атлантически океан на минимална дълбочина.

Вътре е клаустрофобично и напълно примитивно. През малки пукнатини в облицовката прониква слънчева светлина, има волан и няколко циферблата на таблото, а в контакта е забит ръждясал ключ.

Веднага става ясно защо един бъдещ капитан, само като погледне тази лодка, би заключил, че тя е плаващ ковчег.

Подводницата трябва да е била непоносимо шумна и гореща, тъй като кърмовият двигател изгаря 20 000 литра гориво, необходими за достигане на целта.

И все пак екипът от двама братовчеди от Еквадор и бивш испански боксьор смело се отправи на дългото пътуване. Те излязоха от бразилската дъждовна гора и известно време се разхождаха из Амазонка. Екипажът се хранеше с енергийни блокчета и консервирани сардини и дефекираше в найлонови торбички.

Всъщност те нямат нищо друго у себе си. С изключение на три тона кокаин на стойност 150 милиона долара.

Тази тайна мисия, която се проведе в края на 2019 г., обаче не доведе до обогатяване на екипажа. Първо, правоприлагащите органи, включително Националната агенция по престъпността на Обединеното кралство (NCA), ги наблюдавали от самото начало.

И второ, подводницата наистина се сблъска с технически проблеми - край бреговете на испанска Галисия екипажът плавателният съд заседна в плитчините.

А подводницата е почетен трофей в битката срещу трафика на наркотици и сега се намира на паркинга на полицейската академия в испанския град Авила.

Уви, да я наречем разпадаща се реликва от отдавна отминала битка е малко пресилено, тъй като феноменът на подводната контрабанда на наркотици само набира скорост. Миналия месец край бреговете на Галисия беше открита друга подводница.

"Вече повече от 20 г. наркотрафикантите използват подводници, за да достигнат до Африка и Европа, но досега успяхме да заловим само тези две", обяснява Антонио Мартинес Дуарте, главен комисар на бригадата за борба с наркотиците към испанската национална полиция. - Всъщност те са много трудни за залавяне.

Има данни, че стотици самоделни подводници се изпращат от Латинска Америка към Европа, която остава вторият по големина пазар на кокаин след САЩ - пазар, който се разраства бързо след затишието на пандемията. Говори се дори, че някъде в средата на Атлантическия океан, край Канарските и Азорските острови, е изникнало цяло гробище от кокаинови подводници, умишлено потопени, след като товарът им е бил успешно доставен до местоназначението.

Всяка подобна операция е триумф за екип от механици, които работят скрито дълбоко в южноамериканската джунгла, обикновено някъде в Гвиана или Суринам.

Днес обаче испанската полиция в централата си в Мадрид празнува голяма победа във войната срещу наркотрафикантите.

"Това беше много важна операция", казва главен комисар Дуарте. - За първи път в Европа открихме един тон и половина кока паста (суров екстракт от листа на кока).

Полицията твърди, че е разбила най-голямата в Европа лаборатория за превръщане на кокаинова паста в чист кокаин, като от значение е не само обемът на открития наркотик.

"Тази операция потвърждава връзките между колумбийските и мексиканските банди, които са започнали да си сътрудничат с испанските банди", подчертава главен комисар Дуарте.

Полицаите, явно доволни от работата си, нарочно донесоха съдържанието на откритата лаборатория на пресконференция, за да покажат на местните журналисти целия процес на приготвяне на наркотици.

Цялата стая замириса на сурова кокаинова паста, остра като оцет.

В другия край на залата, на една маса, в прави редици, лежеше готовият продукт: десетки кафяви рула с размер на тухла, украсени с емблемата на супермен - тези наркодилъри явно имаха чувство за непобедимост.

Както ми каза един полицай, вносителите плащат между 30 000 и 35 000 долара за всяко от тях.

Когато след това продават наркотика на улицата, те получават двойно повече.

По данни на полицията лабораторията, която е открита в Понтеведра, в Галисия, може да произвежда до 200 кг наркотици на ден с чистота 95%.

Заедно с подводниците за производство на наркотици лабораторията е показателна за това колко бързо се разпространява трафикът на наркотици по света. По данни на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (СНПООН) между 2020 и 2021 г. производството на наркотици ще се увеличи с една трета наведнъж, което е рекордно високо ниво и най-голямото увеличение от 2016 г. насам.

Белгийският пристанищен град Антверпен се е превърнал в едно от местата в Европа с най-силен ръст на предлагането на дрога. През 2022 г. там са конфискувани рекордните 110 тона кокаин. Наркотикът е бил толкова много, че се е наложило да бъде изгорен във фурни на няколко партиди.

Според някои оценки обаче властите успяват да заловят едва 10% от целия кокаин, пристигащ на пристанището, като останалата част се изпраща в Нидерландия, откъдето вече се разпространява в цяла останала част на Европа, включително Обединеното кралство.

Както ми призна началникът на митницата в пристанище Антверпен, с тази вълна от наркотици те никога няма да спечелят битката срещу наркотрафика. Междувременно тази битка вече се е пренесла и по улиците на самия град. През януари тази година едно 11-годишно момиче беше убито при престрелка между наркобанди.

Стигна се дотам, че белгийският министър на правосъдието Винсент ван Квикенборн трябваше да се крие в тайни квартири през последната година, след като полицията разкри заговор на холандски престъпници, които се готвеха да го отвлекат, а в близост до дома на министъра беше открита кола с огнестрелно оръжие.

Според следователя от белгийската прокуратура Мишел Клаес кокаиновата престъпност е извън контрол, тъй като материалните ресурси и влиянието на тези банди далеч надхвърлят тези, които се опитват да им потърсят сметка.

"Тези, които се занимават с трафик на наркотици, печелят луди пари от това", каза ми той, когато се срещнахме в гигантския дворец на правосъдието в белгийската столица.

"Благодарение на прането на пари и корупцията възможностите им са неограничени, когато става въпрос за подкупване на докери, полицаи и други. И така, как искате да контролираме тези престъпни организации? Това е свършена работа", казва той.

Но белгийската кокаинова криза е кокаиновата криза на цяла Европа и, както предупреждава ООН, някога съперничещите си международни банди сега работят заедно по-тясно от всякога.

И след успеха в Европа те със сигурност ще се насочат към Азия и Африка в търсене на неизчерпаеми източници на печалба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

стикс

23.04 2023 в 16:58

И когато всички откачим от наркотиците,кой ще работи,а?Защо ли пък "великите сили"не вземат сериозни мерки за ограничаването им?А всичко се знае.Кой,къде,кога,колко.От сателитите се следи всяко движение.