Подозират френско-швейцарски концерн във финансиране на ИДИЛ

OFFNews 13 юни 2017 в 13:22 2606 2

Властите във Франция са започнали разследване срещу френско-швейцарския циментен концерн ЛафаржХолсим (LafargeHolcim) по подозрение, че финансира терористични дейности в Сирия, създавайки по този начин опасност за човешки животи. Това предаде ТАСС, цитирайки агенция Ройтерс, която се позовава на информирани източници.

Според тези източници със случая са се заели трима следователи, единият от които е специализирана в борбата срещу тероризма, а другите двама - във финансови престъпления. Официален представител на ЛафаржХолсим, най-големия в света производител на цимент и строителни материали, се въздържа от коментар по тази информация.

През януари около ЛафаржХолсим избухна скандал, след като вестник "Монд" съобщи, че компанията е превеждала средства към терористични групи, включително на "Ислямска държава". Според изданието филиалът на френската компания в Сирия е влязъл в контакт с бунтовници от ИД през 2013-2014 година, за да гарантира функционирането на своя циментов завод в североизточната част на Сирия. Този завод спря работа на 19 септември 2014 година, припомня ТАСС.

В края на април главният изпълнителен директор на концерна Ерик Олсен подаде оставка, седмици след като компанията призна, че подразделението й в Северна Сирия е сключвало споразумения с въоръжени групировки, за да може да развива дейността си там.

Министерството на икономиката на Франция се обърна към прокуратурата, за да бъде изяснено имала ли е компанията сговор с ИД. Прокуратурата бе сезирана и от френската Асоциация за защита на правата на пострадалите от икономически престъпления. 

Източник: БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови