Подменят британските лири: Ликът на крал Чарлз III сменя образа на кралицата през 2024 г.

OFFNews 27 септември 2022 в 15:40 3528 0

Новият шифър на британския крал Чарлз III

Снимка Бъкингамски дворец

Новият шифър на британския крал Чарлз III

Показан бе шифърът на крал Чарлз III, който ще се използва от правителствените служби, върху държавните документи и пощенските кутии във Великобритания след смъртта на кралица Елизабет II, съобщава Би Би Си. Той е бил избран от краля измежду редица проекти, изготвени от Колежа по гербовете. Монограмът съчетава неговите инициали "C" и "R" за Rex, латинската дума за крал, плюс III и ще замести E II R на кралица Елизабет II.

Тепърва предстоят сериозни промени, които ще бележат новото управление на крал Чарлз III.

Една от тях е подмяната на британските лири. Новите банкноти с портрета на крал Чарлз III се очаква да влязат в обращение до средата на 2024 г. - съобщи Банката на Англия. Изображението ще бъде показано в края на 2022 г.

Ще бъдат произведени нови монети, които ще се появят "в съответствие с търсенето от страна на банките и пощенските клонове", съобщава Кралският монетен двор. Не е определена дата, на която те ще влязат в употреба, но изображението на новите монети на крал Чарлз ще бъде показано преди влизането им в обращение. Сега в обращение са около 27 милиарда монети от управлението на кралица Елизабет II.

Съществуващите банкноти и монети ще продължат да бъдат валидни. Банкнотите и монетите на крал Чарлз и кралица Елизабет ще се използват паралелно.

Ще се сменят и пощенските марки. Кралските пощи съобщават, че новите марки с крал Чарлз "ще влязат в обращение след изчерпване на наличните количества". През ноември ще бъде пуснат комплект от четири възпоменателни марки, на които ще бъдат изобразени портрети на кралица Елизабет II, направени на различни етапи от нейното управление.

С приключването на периода на кралски траур за първи път ще бъде използван новият шифър на крал Чарлз. Този личен монограм на новия монарх ще бъде използван за първи път в пощенската зала на Бъкингамския дворец днес, когато ще бъде отпечатан на писма от кралския двор.

Новият шифър ще започне да се използва масово, като бъде поставян на униформите, официалните канцеларски материали, обществените сгради.

Няма да има внезапна промяна при пощенските кутии. Все още се използват кутии от времето на кралица Виктория, Едуард VII, Джордж V и VI и оригиналните шифри остават, докато се наложи кутиите да бъдат подменени. Почти 70 000 от сегашните пощенски кутии, около 60% от общия брой, датират от управлението на кралица Елизабет II. От краткото управление на Едуард VIII, който абдикира през 1936 г., са запазени само около 170. Пощенските кутии, които вече са в процес на изграждане или са готови за инсталиране, ще продължат да носят шифъра на покойната кралица, съобщават от Royal Mail.

В случаите, когато кралските шифри се появяват на сгради, отделните организации ще решават кога и дали да бъдат актуализирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови