Подкрепяме Сърбия за кандидат-членка на ЕС

Елица Мартинова 24 февруари 2012 в 12:11 2806 1

Николай Младенов. Снимка: БГНЕС
Николай Младенов. Снимка: БГНЕС

България подкрепя стремежите на Сърбия да получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз.

Министърът на външните работи Николай Младенов обяви, че България ще се застъпи за западната си съседка в планираните за следващата седмица заседания на Съвета на ЕС по общи въпроси и външни отношения, на които ще се обсъди дали Сърбия е готова да получи статут на страна-кандидат за присъединяване.

Според Младенов, тази стъпка е ключова не само за интеграцията на Сърбия, но и за приобщаването на целия регион към структурите на ЕС. Той допълни още, че северната ни съседка е въвела трудни реформи и може да се похвали с реални резултати в изпълнението на критериите за членство. Младенов смята, че е важно Сърбия да получи добри отзиви, защото това би стимулирало по-нататъшното ú развитие.

Министърът е убеден, че положителните резултати за Белград ще бъдат гаранция и за правата на българските граждани, които пребивават в северната ни съседка. Младенов призова всички страни в ЕС да подкрепят Сърбия за получаването на статут на страна кандидат. Към момента в полза на Сърбия са се изказали Чехия, Словакия, Австрия, Люксембург, Германия, Франция и Италия.

 
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!