Подготвя се 12-и санкционен пакет срещу Русия

OFFNews 27 октомври 2023 в 21:33 1073 0

Урсула фон дер Лайен

Снимка GettyImages

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

След заседанието на европейските лидери председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че в момента се подготвя 12-ия санкционен пакет срещу Русия, предава БНР.

Урсула фон дер Лайен допълни, че се опитват да възпрепятстват приходите, които Русия получава от износа на диаманти в Европа и нейните партньори. Тя поясни, че това ще стане в много тясно сътрудничество с партньорите от Г-7. 

"Украйна остава приоритет за нас и ние сме решени да действаме за преразглеждане на бюджета на ЕС за военна подкрепа", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, като допълни, че са проведени дебати по повод използването на замразените руски авоари и има много голямо желание сред страните членки за решителни стъпки в това отношение.

По повод замразените руски активи в ЕС тя припомни, че те са на стойност 211 млрд. евро. Лидерите приеха заключения за Украйна, в които се казва, че ЕС ще продължи да предоставя солидна финансова, икономическа, хуманитарна, военна и дипломатическа подкрепа на Украйна и нейния народ толкова дълго, колкото е необходимо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!