Под натиск: Open AI преговарят с уволнения създател на AI Сам Олтман за връщането му

OFFNews 19 ноември 2023 в 08:16 4938 0

Сам Олтман

Снимка Getty Images

Сам Олтман

Административният съвет на компанията Open AI води разговори с нейния доскорошен президент и изпълнителен директор Сам Олтман, за да се върне той на поста си, предаде Ройтерс, като се позова на американското технологично издание "Върдж", което цитира източници, запознати с въпроса.

Според източниците инвеститори били притеснени, че отстраняването на Олтман от компанията ще доведе до отлив на талантливи кадри от нея. Компанията Open AI е в основата на генеративния изкуствен интелект ChatGPT.

Сам Олтман беше отстранен от поста на президент и изпълнителен директор на компанията в петък. Веднага след това той беше поканен да работи във Франция от френския министър на дигитализацията Жан-Ноел Баро, допълва Франс прес.

"Сам Олтман, неговият екип и неговите таланти са добре дошли във Франция, където ние ще ги посрещнем, за да направим изкуствения интелект в поза на обществото", заяви Баро в "Екс".

Сам Олтман, който е на 38 години, беше изгряващата звездата на Силициевата долина. За всеобща изненада обаче той беше отстранен от поста му на шеф на Open AI. Административният съвет, взел това решение, го упрекна, че той не винаги е бил откровен с него. Олтман каза, че запазва добри спомени от времето, в което е бил начело на компанията.

От пускането онлайн на първата версия на ChatGPT през ноември 2022 г. милиони хора започнаха да я използват. Но въпреки успеха на ChatGPT и на други подобни програми, те пораждат силно безпокойство у хората във връзка с демокрацията, дезинформацията и заетостта.

Сам Олтман става съосновател на Open AI през 2015 г., като първоначално това е фондация с нестопанска цел.

Роден през 1985 г., Олтман израства в Сейнт Луис в Мисури. На осмия си рожден ден получава компютър. А по-късно интернетът му помага да изживее хомосексуалността си, когато няма все още с кого да говори по темата, разказва самият той в интервю през 2014 г. за изданието "Ескуайър".

Учи информатика в Станфордския университет, но го напуска бързо, за да създаде през 2005 г. социалната мрежа "Луупт", която продава през 2012 г. за сумата от 43 милиона долара.

През 2014 г. застава начело на компанията "И Комбинейтър", която инвестира в стартъпи и консултира предприемачи в замяна на акции.

Сам Олтман обича спортните коли и пилотира самолет в свободното си време. Според "Ню Йоркър" той складирал оръжия, злато, вода и антибиотици в калифорнийското си имение в Биг Сър, в случай че светът претърпи апокалипсис и трябва да се оцелява в подръчни средства, предаде Франс прес.

През юли Олтман пусна официално криптовалутата Уърлдкойн, снабдена със система за проверка на самоличността чрез ириса.

През 2016 г. Олтман създава приложение, което да подтикне младите да гласуват. Тогава той нарича Доналд Тръмп "заплаха за националната сигурност".

През 2019 г. Олтман организира събиране на средства за кандидата на американските демократи за президентската номинация Андрю Йънг, който говори за минимален доход за всички. Тогава Олтман казва, че светът има нужда технологиите да създават повече богатства и от политика, която да разпределя богатствата справедливо.

Друг съосновател на Open AI е Илон Мъск, припомня Ройтерс.

Според запознати Олтман обсъждал и създаване на нова технологична компания, към която да се присъединят ключови кадри от Open AI и негови лоялни сътрудници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови