Под маската на строителни работници Москва вербува сърби за войната в Украйна

OFFNews 06 октомври 2023 в 10:45 2786 2

Вучич

Снимка ЕПА

След появата на сърби в руската армия у лидерите на ЕС могат да се породят редица въпроси към президента Александър Вучич.

На 15 септември Владимир Путин заяви, че Русия няма да набира чуждестранни наемници за армията си и не се нуждае от "хора отвън". Малко след това обаче група от 30 наемници от Сърбия отлетя за Московска област, за да подпише договори и да се присъедини към 106-та дивизия на Въздушно-десантните войски, съобщи Би Би Си. 

Москва се опитва да вербува до неколкостотин сръбски граждани, които да участват във войната в Украйна. За това първо информира френското издание Intelligence Onlaine.

Вербуването на доброволци в Сърбия беше потвърдено от сърби, които отдавна се сражават на страната на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР.

На 21 август в ефира на предаването Соловьов.Live стана ясно за сръбския снайперист Деян Берич, участвал в боевете в Източна Украйна от 2014 г., и Давор Савичич, който още през 2014 г. сформира взвод от сърби в състава на ЧВК "Вагнер". Интересно е, че когато тази информация стана известна на журналистите през 2016 г., Савич, който по това време живееше в Химки край Москва, настоява, че е просто строителен работник и никога не е бил в Източна Украйна или Сирия.

Водещият не отрича и сръбските връзки с руската армия. Представяйки госта, той казва, че Савич е носител на четири ордена за храброст.

Беричич пък обяви в ефир, че 106-та Тулска въздушнодесантна дивизия на Тулските въздушнодесантни войски е сформирала подразделение "Вълк" под командването на Савич. "Със 106-та работихме още в киевското направление, там има командир с позивна Сребро", каза Берич, визирайки генерал-майор Владимир Селиверстов.

Савич уточнява, че неговият "международен батальон" в началото на войната е работил близо до Киев в района на Гостомел и е окупирал Варшавската магистрала край село Загалци в Бородянския район на Киевска област.

След оттеглянето на руската армия от Киевска област подразделението на Савич е прехвърлено в Харковска област, откъдето след това се премества в село Богородичное в Краматорския район на Донецка област - тези територии руските военни напуснаха през есента на 2022 г. по време на контранастъплението на ВСУ.

"В момента официално подписваме договор с Министерството на отбраната, като минаваме през военното поделение в Красногорск. Веднага изпращаме хората на полигона в Рязан, а след допълнително обучение момчетата работят на Луганското направление. Искам да поканя както руснаци, така и сърби. Подразделението съществува и ще работи", разказа Савич за набирането на чужденци.

"Когато Владимир Владимирович разреши да дойдат чужденци, аз направих план как ще работи всичко и се обърнах към моя генерал. Той каза: чудесно, работете", разказа вече Беричич. - Момчетата пристигат, ние ги посрещаме, те отиват направо в центъра за военна регистрация, подписват договор и подават молба за гражданство на Руската федерация. Това не се отнася само за Сърбия, а за цялата бивша Югославия. Но повечето доброволци в руската армия са от Сърбия".

Как се набират наемници от Балканите 

Източници на Би Би Си твърдят, че схемата за набиране на чуждестранни доброволци и регистрирането им чрез военния център за набиране на персонал в Красногорск край Москва е предложена на губернатора на Московска област Андрей Воробьов от Роман Каратаев, възпитаник на академията на ФСБ, заместник-председател на правителството на Московска област и ръководител на главния регионален отдел за сигурност на областта, който се присъединява към правителството на Московска област през 2014 г. и преди това е работил за ФСБ.

"Руските власти искат да издържат без мобилизация до президентските избори през март 2024 г., подготвяйки логистични резерви за бързото разгръщане на нови дивизии и полкове, но за целта все повече хора трябва да бъдат хвърлени в пещта на войната", обяснява набирането на доброволци от други държави Игор, представляващ организацията "Орден на републиката".

В началото на юни нейни активисти помагат на руския пилот от ВВС Дмитрий Мишов да избяга от Русия, а в началото на август те първи получават достъп до списъци на сръбски доброволци, които след това предадоха на журналисти за проверка. Би Би Си знае истинските имена на тези хора, но не ги назоваваме от съображения за сигурност.

Организацията твърди, че когато властите в Москва са измислили схема за набиране на доброволци, те са привлекли лидера на "Нощните вълци" Александър Залдостанов, който е в тесни връзки с крайно десни сръбски среди, син на бившия югославски президент Марко Милошевич, който от 20 г. живее в Русия и е трябвало да гарантира на бившите си сънародници, че руската страна ще изпълни всички споразумения. А също и Савич. Изявлението на последния, че на чуждестранните доброволци се дава руско гражданство, може да се обясни с желанието да се защитят потенциалните новобранци и да им се дадат гаранции, че след това няма да бъдат преследвани в родината си за наемничество.

На чужденците е предложено да се регистрират чрез Московска област, тъй като тя не успя да постигне целите си за т.нар. скрита мобилизация.

В началото на годината на ръководителите на регионите и държавните компании беше възложено да наберат 150 000 доброволци, така че до есента на 2023 г. те да могат да заменят 50% от мобилизираните, набрани по време на мобилизационната вълна през есента на 2022 г. На една от последните срещи с руския министър-председател Михаил Мишустин беше казано, че планът за набиране на доброволци е изпълнен само 70% и че губернаторите трябва да го изпълнят 100% до края на тази година.

В същото време руските официални лица твърдят, че темповете на набиране на доброволци са много по-големи. Така зам.-ръководителят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев заяви на 3 септември, че от началото на годината над 230 000 души са подписали договор с Министерството на отбраната. През юли Медведев говореше за 185 000 контрагенти и твърдеше: "Темповете на подбор на договори през юни се увеличиха до 1400 души на ден".

В изказване на 12 септември на Далекоизточния икономически форум президентът Владимир Путин заяви, че през последните шест или седем месеца 270 000 души са подписали доброволно договори. По думите му всеки ден 1000-1500 души идват, за да го направят. А министърът на отбраната Сергей Шойгу на 3 октомври говори за 335 000 души, които са подписали договори с армията през изминалата година.

От запис на една от срещите с Давор Савич се разбира, че до есента на 2023 г. ще сформира пълноценна сръбска бригада в състава на 106-та Тулска въздушнодесантна дивизия, като ще наеме до хиляда сърби. За този проект в Московска област е измислена цяла система: чужденците, пристигащи в Русия, са настанени във временно общежитие близо до ски стадиона в Красногорск, всички техни документи трябва да се обработват от специален нотариус, а договорите да се изготвят в Корольов.

Сръбски строител

Би Би Си е получила достъп до списък с имената на сърби, които са се записали в руската армия. Сред тях е и сръбският гражданин Вукашин Стеванович. Би Би Си го попита дали е осъществил контакт с армията. "Аз не съм този, когото търсите. Няма да отговарям на въпроси, свързани с вашите съмнения за моето местонахождение", отговори Стеванович. В кореспонденция по Viber той отрича да е подписвал договор и сега да служи в 106-а въздушнодесантна дивизия, чието предвоенно местоположение е Тулска област.

В профила на Вукашин Стеванович във фейсбук се казва, че е роден в малкото градче Оячи в Северна Сърбия. Датата на раждане в публичния му профил съвпада с датата на раждане в списъка на доброволците, получен от Би Би Си. В профила си Стеванович пише, че е лейтенант от запаса, завършил е курс за офицери от запаса на сръбските въоръжени сили и е завършил строителния факултет в Суботица.

На няколко снимки той позира с оръжие в униформа на сръбската армия. "Роден съм да се бия и ще се бия", пише Стеванович за себе си. А през юни 2022 г. той публикува селфи, направено пред катедралата "Свети Василий" в Москва.

Майка му, Йованка Стеванович Миросавлевич, каза, че Стеванович е в Русия. В телефонен разговор тя заяви, че синът ѝ е "в Русия вече повече от година", където "работи на строителен обект". "Той рядко се обажда, има проблеми с мобилната мрежа в Русия", добави тя.

Самият Стеванович настоява, че е строителен инженер, а не военнослужещ. Същата версия поддържа и Савичич преди няколко години, когато журналистите за първи път започнаха да пишат за връзките му с ЧВК "Вагнер".

В Сърбия наемничеството е криминално престъпление, така че сърбите, които са се записали в руската армия, могат да бъдат осъдени на до 10 години затвор в родината си.

Не само сърбите

Когато журналистите за първи път започнаха да проучват темата за сръбските наемници за руската армия, около стотина души успяха да бъдат регистрирани по този начин, след което процесът беше замразен и Савич все още не е успял да сформира пълноценна бригада.

От началото на руското нахлуване в Украйна в медиите се появиха много съобщения за чуждестранни наемници в руската армия. Така например пропагандистът Александър Сладков обяви появата на наемници от Северна Корея, а в началото на септември местните правоприлагащи органи в Куба задържаха 16 души, които се опитвали да вербуват кубинци за руската армия. Наскоро в гробище в град Иваново бяха открити гробовете на непалците Карпи Рупак и Сандип Тапалия, загинали в Украйна, както и на Битенава Пига от Того.

Повечето от тези съобщения започнаха да се появяват, след като в началото на 2023 г. Владимир Путин разреши на чужденците да подписват едногодишни, а не петгодишни договори с руската армия.

На 3 септември британското разузнаване също посвети ежедневния си бюлетин на опитите на Русия да вербува граждани на съседни държави за войната с Украйна, като съобщи за опит за вербуване на граждани на Армения и северните райони на Казахстан.

"Русия вероятно иска да избегне по-нататъшни непопулярни мерки за вътрешна мобилизация преди президентските избори през 2024 г. Използването на чужди граждани позволява на Кремъл да се сдобие с допълнителен персонал за военните си операции в условията на нарастващи жертви", отбелязват британските експерти.

Руските власти не разкриват точния брой на чужденците, които са решили да се възползват от подобна възможност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

06.10 2023 в 15:25

Добре "работят" тия работАри, но за тях няма да дрънчат цинкови ковчези, ако имат късмет - ще ги закопаят техни мурзилски братя, ако не - ще ги полеят с бензин...

345

1

Джендо Джедев

06.10 2023 в 10:47

Могучая го е закъсала и откъм пушечно месо. :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!