Почва от астероида Бенну пристига на Земята. Какво ни казва тя за произхода на живота и какво общо има с Брайън Мей

OFFNews 23 септември 2023 в 16:51 2872 0

Мей

Снимка Би Би Си

Брайън Мей

В неделя капсулата "Озирис-Рекс" на НАСА ще се взриви в земната атмосфера със скорост, надвишаваща 15 пъти скоростта на куршум от пушка. В небето ще се появи огнено кълбо, но топлинният щит и парашутите ще забавят спускането на апарата, което ще доведе до плавно кацане в пустинята в Западна Юта, съобщава Би Би Си.

Капсулата ще достави ценен товар - шепа прах, събран от астероида Бенну. Този космически обект с размерите на планина може да ни помогне да намерим отговор на най-важния въпрос: откъде сме дошли?

"Когато 250 грама от астероида Бенну бъдат доставени на Земята, ще можем да изследваме материал, който е съществувал преди нашата планета. А някои частици от него може дори да са дошли отпреди нашата Слънчева система", казва професор Данте Лаурета, главен изследовател на мисията.

"Опитваме се да изградим картина на това как сме се появили. Как се е формирала Земята и защо този свят е населен? Откъде е дошла водата в океаните; откъде е дошъл въздухът в нашата атмосфера? И най-важното - какъв е източникът на органичните молекули, от които се състои целият живот на Земята?", заяви той.

Повечето учени смятат, че много от ключовите компоненти са били донесени на нашата планета в началото на нейната история. Те са били донесени от астероиди, които са се блъснали в Земята - може би от такива като Бенну.
Инженерите вече са направили последни корекции на траекторията на космическия кораб "Озирис-Рекс". Остава само да се вземе категорично решение дали да се освободи капсулата, която да се отправи към Земята този уикенд.

Мисията за събиране на фрагменти от Бенну, който е широк 500 метра, започна през 2016 г. Тогава изследователите на НАСА изстреляха сондата "Озирис-Рекс" към това небесно тяло.

За да стигне до астероида, на апарата му бяха необходими две години. Още две години бяха прекарани в картографиране и едва тогава учените успяха уверено да определят място на повърхността на космическия обект, където е възможно да се вземе проба от "почвата".

Легендарният китарист на Queen и доктор по астрофизика Брайън Мей изиграва ключова роля в избора на този участък от астероида. Той специализира в стереоизображенията - комбиниране на две снимки на обект, направени от малко по-различни ъгли, за да се създаде триизмерно изображение на дадена сцена с усещане за перспектива.

Мей и колежката му Клаудия Манцони създават такива изображения за няколко области на Бенну, потенциално подходящи за събиране на почвени проби. Те установяват най-безопасните точки, в които "Озирис-Рекс" може да работи.

"Винаги съм казвал, че се нуждаем от изкуство толкова, колкото и от наука. Повърхността трябва да се опипа, за да се види дали корабът няма да затъне и да се удари във Фаталната планина. Това е скала, която е точно на ръба на мястото, което беше избрано, в резултат на това тя беше наречена "Славей"." Ако това се случи, ще бъде катастрофа", заяви сър Брайън Мей

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки