Почти на всяка крачка в Тбилиси има антируски графити (снимки)

Ружа Райчева 12 май 2023 в 17:28 4394 2

Всевъзможни антируски и проукраински графити, надписи, лепенки и лозунги могат да бъдат забелязани из улиците на грузинската столица

Снимка Ружа Райчева/OFFNews

Всевъзможни антируски и проукраински графити, надписи, лепенки и лозунги могат да бъдат забелязани из улиците на грузинската столица

По улиците на грузинската столица Тбилиси почти на всяка крачка могат да бъдат забелязани всевъзможни антируски графити, изображения и стикери. Впечатление правят и големият брой проевропейски надписи, лозунги и знамена по домовете на местните.

След посещение в Тбилиси ОFFNews ви представя кратък очерк на настроенията на съседите ни отвъд Черно море по отношение на войната в Украйна.

Подобно на България, младите грузинци масово почти не говорят руски, за сметка на английския. Поколенческата разлика е осезаема - по-възрастните грузинци са свикнали с руското присъствие и не ги дразни толкова.

Въпреки това по улицата може да се чуе много руска реч, но трябва да се има предвид, че много от рускоговорящите в Грузия са украински бежанци, предимно майки с деца.

На 7 май, неделя, пред грузинския парламент се проведе антируска демонстрация, като протестиращите се бяха увили освен в знамето на Европейския съюз (ЕС), но и в това на Великобритания и на Съединените американски щати.

Из целия град могат да бъдат забелязани европейски знамена и призиви за присъединяване към съюза, а на места, включително и флагове на НАТО (Грузия не е член на Алианса).

Средната заплата в Грузия е около 772 грузински лари (приблизително 538 лева). Минималните пенсии възлизат на 286 лари (около 200 лева). В Грузия заплата от 5700 лари (около 4000 лева) се смята за огромно възнаграждение.

Същевременно обаче цените в Грузия никак не са ниски, особено като се имат предвид ниските доходи на местното население. Социалната "ножица" е много широка - средна класа на практика почти няма.

Все пак на някои улици можеше да бъдат забелязани улични графити с по-неутрален уклон:

Както и дадени случаи, в които руснаците са отговорили на призивите на местните да напуснат страната:

Превод: "Go home" (английски) - "Връщайте се вкъщи", "Ну ладно" (руски) - "Ами добре".

Снимки: Ружа Райчева/OFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

936

2

escrin

12.05 2023 в 20:02

България трябва да се поучи от Грузия. Само ние и сърбо-македонците останахме ментално поробени от фашистка Русия

22548

1

dolivo

12.05 2023 в 19:30

интересно е да се гледа руската инсталация, пардон правителството там, как се държи...
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша