Почина Вадим Бакатин, последният шеф на КГБ и кандидат за президент на РСФСР

OFFNews 01 август 2022 в 11:57 6373 0

Бакатин

Снимка ТАСС

Вадим Бакатин

Вадим Бакатин, последният председател на Комитета за държавна сигурност на СССР, почина на 84-годишна възраст, съобщи РИА Новости, позовавайки се на информиран източник. Причината за смъртта и други подробности не се съобщават.

Бакатин е първи секретар на Кировския и Кемеровския областен комитет на КПСС през 1985-1988 г. След това до 1990 г. е ръководител на Министерството на вътрешните работи на СССР. По негово време по-специално е премахната системата на платените полицейски информатори; Бакатин се противопоставя и на използването на служители на МВР за потушаване на протести, включително в балтийските републики. През декември 1990 г. той е уволнен и заменен като ръководител на Министерството на вътрешните работи от Борис Пуго, който по-късно става член на ГКЧП.

През юни 1991 г. Бакатин се кандидатира за президент на РСФСР и остава на последно място. По време на пуча през август 1991 г. той се противопоставя на ГКЧП и наред с другото е член на делегацията, която отива при съветския президент Михаил Горбачов във Форос.

След неуспешния преврат Бакатин е назначен за ръководител на съветското КГБ и от него се очаква да реформира структурата. На този пост Бакатин получава инструкции от ръководството на страната да предаде в знак на добра воля проектите на подслушвателните устройства в посолството на САЩ в Москва.

През октомври 1991 г. КГБ престава да съществува и Бакатин оглавява една от структурите, които възникват на нейно място - Междурепубликанската служба за сигурност. През декември 1991 г. Междурепубликанската служба за сигурност е премахната. Официалният указ, с който се обявява оставката на Бакатин, е публикуван едва през януари 1992 г. и е подписан от президента Борис Елцин.

След оставката си Бакатин вече не заема държавни постове, а работи за Международния фонд за икономически и социални реформи и за търговски дружества.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови