Почина ученичката, станала жертва на ''моралната'' полиция в Иран

OFFNews 28 октомври 2023 в 10:57 1961 1

запис от камера

Снимка БТА/АП

Запис на охранителни камери, показващ как жени отвеждат Армита Гараванд от вагон на техеранското метро

Иранската гимназистка Армита Гараванд, която изпадна в кома при спорни обстоятелства в началото на октомври в метрото на Техеран, почина в събота, съобщава Франс прес, като цитира местни медии.

"Армита Гараванд, ученичка (живяла) в Техеран, почина преди час след интензивно лечение и 28-дневен престой в болница в отделение за специални грижи", съобщи агенция "Борна", свързана с иранското министерство на младежта и спорта.

Съобщаваше се, че Армита Гараванд е изпаднала в кома, след като била задържана от полицията заради неправилно носене на хиджаб, припомня Ройтерс.

Иранските власти вече отхвърлиха твърденията на правозащитни групи, че 16-годишното момиче е пострадало след конфронтация на 1 октомври със служители, налагащи задължителния ислямски дрескод в метрото на Техеран.

Новината, че Армита Гараванд е в мозъчна смърт, може да съживи общонационалните протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини, починала в ареста през септември миналата година, след като била задържана от нравствената полиция, също за неспазване на ислямските правила за обличане, отбелязва Ройтерс.

16-годишната Армита Гараванд също е кюрдски произход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

28.10 2023 в 11:55

Може би през 28-дневния й престой у лечебницата за "специални грижи" знахарите не са се молели достатъчно на Аллаха да я излекува, или чалмите са им били поставени не съвсем правилно... ?!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки