Почина Стивън Сондхайм

OFFNews 27 ноември 2021 в 09:47 3407 0

Снимка Getty Images

Стивън Сондхайм през 2019 г. в Ню Йорк

Легендарният американски композитор и текстописец Стивън Сондхайм почина на 91 години.

Адвокатът му съобщи пред The New York Times, че Сондхайм е починал в петък в дома си в Роксбъри, Кънектикът.

"Титан на музикалния театър" го нарича Би Би Си. За него казват още, че е "реформатор, пренаписал кодексите, по които миналото, настоящето и бъдещето на музикалния театър ще бъдат съдени", "единствения автор с престиж и влияние като на най-добрите режисьори и хореографи", а за творчеството му - че е "солидна система от безкомпромисно оригинален музикално-театрален материал, безпощадно верен на себе си и на своя създател".

Сондхайм пише музиката на някои от най-известните мюзикъли на Бродуей, включително "Компания", "Лудории" и "Малка нощна музика". Автор е и на стиховете за "Уестсайдска история", които обаче самият той впоследствие признава, че не харесва.

"Не харесвам много текста на песните си за този мюзикъл - казва Сондхайм в разговор с единствената българка, взела интервю от него - Калина Стефанова. - Но тогава бях само на 25 години, така че трябваше да пиша това, което по-възрастните искаха от мен - особено Ленард Бърнстейн. Но това въобще не е моят стил. Някои си мислят, че се правя на скромен. Когато гледам “Уестсайдска история" обаче, си мисля: “Какъв прекрасен спектакъл съм можел да направя, а не се е получило!” Бих искал да мога да го поправя..."

Роденият на 22 март 1930 г. в Ню Йорк композитор е носител на 8 награди "Грами", 8 награди "Тони" и "Пулицър". Самият Сондхайм не използва думите "успех" и "кариера" - не вярва в тях. Казва, че за него успехът е когато гледа спектакъла си от дъното на залата, да хареса това, което вижда. 

През 2015 г. американският президент Барак Обама му връчва Президентския медал на свободата - най-престижната цивилна награда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки