Почина сценаристът на 'Ну, Погоди!'

OFFNews Последна промяна на 21 декември 2020 в 21:19 2156 0

Сценаристът на детската анимационна поредица "Ну, погоди!" Александър Курляндски е починал на 83-годишна възраст днес, съобщават руски медии.

Причината за смъртта на Курляндски е онкологично заболяване, а погребението му ще бъде на 23 декември. 

Писателят и сценарист е работил над популярни продукции като "Завръщането на блудния папагал", "Баба Яга против!", "Великолепният Гоша" и др.

Курляндски е роден на 1 юли 1938 г. в Москва. През 1960 г. завършва Московския инженерно-строителен институт. Увлича се по писането и от 1965 г. негови произведения се публикуват в "Литературная газета", "Юность", "Неделя" и др. Писал е текстове за естрадата, телевизията и радиото. Той е сценарист на общо 40 мултипликационни филма.

"Александър Курляндски бе човек с голямо, ярко дарование. Забележителен писател и сценарист, виден представител на родната школа в кинематографията. Работите на Александър Ефремович станаха истинска класика в мултипликацията и му донесоха истинско всенародно признание и искрената любов на зрители от всички поколения", написа в съболезнователна телеграма руският президент Владимир Путин, предаде в. "Сега". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови