Почина създателят на имейла

OFFNews 07 март 2016 в 07:25 3278 0

Рей Томлинсън

Почина Рей Томлинсън (Ray Tomlinson) - интернет-пионерът, създал електронната поща. Томлинсън е починал в събота на 74-годишна възраст от сърдечен удар, съобщава Би Би Си.

Американският програмист измисля идеята за електронни съобщения, които могат да бъдат изпратени от една мрежа на друга още през 1971 г. Неговото изобретие новаторски включва символа @ в имейл-адресите. Този символ днес е стандарт.

Томлинсън е изпратил първия имейл в историята, докато е работел в Бостън като инженер в изследователската компания Болт, Беранек и Нюман (Bolt, Beranek and Newman), която днес се казва BBN Technologies. Именно тази фирма е изиграла голяма роля в разработката на ранната версия на интернет, позната като "Arpanet".

След време Томлинсън е казал в интервюта, че не може да си спомни какво е гласяло първото текстово съобщение в интернет, описвайки го като "напълно забравимо".

Работата на програмиста-пионер беше призната от колегите му през 2012 г., когато той бе приет в Интернет залата на славата (Internet Hall of Fame).

Прочетете повече на Наука OFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови