Почина Рем Вяхирев

Александра Маркарян 12 февруари 2013 в 08:14 2881 0

Рем Вяхирев Снимка: korrespondent.net
Рем Вяхирев Снимка: korrespondent.net

Бившият директор на "Газпром" Рем Вяхирев почина на 11 февруари на 79 години, съобщи РИА Новости.

Роденият на 23 август 1934 г. Вяхирев, завършил Куйбишевския институт за нефт и газ, става първи зам.-министър на газовата промишленост през 1985 г., когато министър е Виктор Черномирдин. Двамата прокарват решение, официализирано от Министерския съвет, с което в СССР е създадена газовата компания "Газпром".

При създаването ù Вяхирев е заместник на Черномирдин.

Рем Вяхирев оглавява "Газпром" през 1992 г., след като Черномирдин става премиер на Руската федерация.

Името на Вяхирев е свързано и с България. През 1995 г. той подписва с премиера Жан Виденов създаването на съвместното дружество "Топенерджи". Това решение се свързва и с убития премиер на България Андрей Луканов.

През 1998 г. тогавашният вицепремиер Евгений Бакърджиев подписва в Москва с шефа на "Газпром" протокол за доставките и транзита на руски газ.

През същата година Вяхирев дава ясно да се разбере, че проектът Бургас-Александруполис няма да се състои. Само преди дни след решение на кабинета "Борисов" парламентът оттегли официално България от проекта.

През 2001 г. Вяхирев напуска компанията и председател на Управителния съвет става Алексей Милер.

След оттеглянето си от активното управление на компанията Вяхирев става председател на съвета на директорите, какъвто е до юни 2002 г. Тогава Вяхирев става съветник на Дмитрий Медведев, който по това време е на ръководен пост в администрацията на президента.

От май 2001 г. Вяхирев няма почти никакви публични изяви. За 11 години има едно-единствено интервю - за сп. Forbes. В него казва, че притежава 50 хектара в Подмосковието и 0.01182% от акциите на "Газпром".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews