Почина президентът на Намибия Хаге Гейнгоб

OFFNews 04 февруари 2024 в 11:45 1456 0

Хаге Гейнгоб

Снимка Getty Images

Хаге Гейнгоб

Президентът на Намибия Хаге Гейнгоб почина на 82-годишна възраст, докато е бил на лечение в болница в столицата Уиндхук, предаде Би Би Си. 

Ветеран от борбата за независимост на страната, Гейнгоб беше диагностициран с рак и разкри подробностите пред обществеността миналия месец.

Той почина рано в неделя, като до него са били съпругата и децата му, съобщи вицепрезидентът Нанголо Мбумба. Намибия "изгуби... изтъкнат слуга на народа", каза той.

Според конституцията Мбумба ще заема поста на Гейнгоб, тъй като остава по-малко от година до края на втория мандат на починалия президент. През ноември вече насрочени президентски и парламентарни избори.

Точната причина за смъртта на президента не е посочена, но миналия месец той се подложи на "двудневно ново лечение на ракови клетки" в САЩ, преди да се върне в Намибия на 31 януари, съобщиха от кабинета му.

Лидери от цял ​​свят изпращат съболезнователни съобщения. Сред тях е Сирил Рамафоса, президент на съседна Южна Африка, който го описва като "извисяващ се ветеран от освобождението на Намибия от колониализма и апартейда".

Гейнбоб беше дългогодишен член на партията Swapo. Той ръководи движението срещу апартейда в Южна Африка, което ефективно анексира страната, известна тогава като Югозападна Африка.

Живее в изгнание в продължение на 27 години, прекарвайки време в Ботсвана, САЩ и Обединеното кралство, където учи за докторска степен по политика.

Гейнгоб се връща в Намибия през 1989 г., година преди страната да получи независимост.

„Поглеждайки назад, пътуването по изграждането на нова Намибия си заслужаваше“, написа той в социалните медии през 2020 г., като сподели снимка, на която целува земята при завръщането си.

Гейнгоб стана президент през 2015 г. и беше в своя втори и последен мандат на поста. Той беше най-дълго управлявалият министър-председател в страната - общо 12 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика