Почина носителят на Нобел за мир Марти Ахтисаари

OFFNews 16 октомври 2023 в 11:08 1027 0

Ахтисаари
Марти Ахтисаари

Марти Ахтисаари, бивш президент на Финландия от 1994 г. до 2000 г. и посредник за световен мир, удостоен с Нобеловата награда за мир през 2008 г. за работата си за разрешаване на международни конфликти, почина на 86-годишна възраст, предадоха световните агенции.

Фондацията, която той създаде за предотвратяване и разрешаване на свързани с насилие конфликти, съобщи, че Ахтисаари е починал днес. В нейното изявление се казва, че е "дълбоко натъжена от загубата на своя основател и председател на управителния съвет".

През 2021 г. беше обявено, че Ахтисаари е в напреднал стадий на болестта на Алцхаймер.

Сред най-забележителните му постижения са помощта за постигането на мирни споразумения, свързани с изтеглянето на Сърбия от Косово в края на 90-те години на миналия век, получаването на независимост от Намибия през 80-те години и постигането на автономия за провинция Ачех в Индонезия през 2005 г.

Ахтисаари участва също в мирния процес в Северна Ирландия в края на 90-те години на миналия век, като получи задача да наблюдава процеса на разоръжаване на терористичната групировка ИРА.

Когато Норвежкият Нобелов комитет за мир избра да отличи Ахтисаари през октомври 2008 г., той изтъкна "важните му усилия на няколко континента в продължение на повече от три десетилетия за разрешаване на международни конфликти".

Ахтисаари основа базираната в Хелзинки "Инициатива за управление на кризи", насочена към предотвратяване и разрешаване на свързани с насилие конфликти чрез неформален диалог и посредничество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!