Почина Николай Рижков - бивш премиер на СССР

OFFNews 28 февруари 2024 в 11:07 1038 0

Рижков

Снимка РИА Новости

Николай Рижков

На 94-годишна възраст почина бившият премиер на СССР Николай Рижков. В края на 80-те и началото на 90-те години той е един от инициаторите и активен пропагандатор на реформите на Михаил Горбачов.

В периода 1985-1991 г. е председател на Съвета на министрите на СССР, член на Политбюро на ЦК на КПСС, подкрепя курса на Горбачов за създаване на "пазарен социализъм" при запазване на планово управляваната икономика, напомня БГНЕС.

По това време в СССР се провеждат важни реформи, включително в икономическата сфера, които полагат основите на бъдещите пазарни отношения (законодателство за държавните предприятия, за кооперирането и др.), но политиката на кабинета на Рижков е непоследователна и в края на 80-те години страната е засегната от мащабна социално-икономическа криза.

Рижков оглавява щаба за ликвидиране на последствията от аварията в Чернобилската атомна електроцентрала, координира работата по ликвидиране на последствията от земетресението в град Спитак в Армения.

През 1991 г. се кандидатира за президент на РСФСР и се нарежда на второ място, като губи от Борис Елцин. След неговата оставка и пенсиониране Рижков продължава политическата си кариера. В периода 1995-2003 г. е депутат в Държавната дума на Русия, а след това в продължение на 20 години е сенатор в Съвета на федерацията от Белгородска област. След руското анексиране на Крим политикът е подложен на западни санкции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови