Почина лидерът на Църквата на Муун

03 септември 2012 в 09:06 2816 1

Основателят на Църква на обединението на Муун е починал на 92-годишна възраст, предаде Си Ен Ен.

Провъзгласилия се за месия Сан Мюнг Муун е издъхнал рано в понеделник в Южна Корея.

Той придоби особена популярност с общите сватби, организирани от неговата църква.

Основател на Обединителната църква е Сан Мюнг Муун, роден в християнско семейство през 1920 година в Корея.

През 1954 година той основава в Сеул своя църква, която нарича "Асоциация на Светия Дух за обединение на световното християнство". В края на 1971 година се премества в САЩ, където бързо печели последователи и се намесва в обществено политическия живот. Една от причините на успехите му е, че се ангажира с антикомунистическа пропаганда. 

Наред с проповедническа дейност, той развива процъфтяващ бизнес с фармацевтични продукти, чай, оръжие, недвижими имоти, а църквата му става една от най-могъщите финансови империи в света. Медиите го наричат "бизнесменът в расо". 

Муун не се смята само за религиозен водач, но и за обединител на човечеството. Той организира Обединително движение, което обхваща най-различни организации. Според списък, представен през 1997 год., движението включва 60 организации, от които 10 са религиозни, 5 - политически, 10 от областта на културата, науката и изкуството, 7 медийни, 3 младежки, 2 женски и 3 спортни. Към обединението са включени издателство "Вашингтон Таймс", 8 университета, институти, училища, благотворителни организации. 

Обединителната църква навлиза организирано у нас след 1989 г.

През 1991 година е учреден образователен център "Логос", който започва да проповядва учението на Муун. Закрит през 1995 г. след опит да бъде убита 24-годишна сектантка. Чрез различни организации, Обединителната църква създава свои структури страната. 

През 1992 и през 1994 г. на Обединителната църква е отказана регистрирация у нас.

Муунистите обаче имат известно влияние у нас, за което свидетелствува и участието на българси в организираните масови брачни церемонии.

През 1994 г. 12 българи са се венчали в Сеул по този начин. През 1997 година 25 български брачни двойки участват в такъв ритуал във Вашингтон. 

В дейността на Обединителната църква има отбелязани и опити за самоубийства, както и извършени такива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!