Почина Леонардо дел Векио: най-големият производител на очила в света

OFFNews 27 юни 2022 в 14:21 3508 0

Джорджо Армани и Леонардо дел Векио

Снимка Getty Images

Джорджо Армани и Леонардо дел Векио

Почина Леонардо дел Векио - най-големият производител на очила в света.

Милиардерът и основател на гиганта в производството на очила EssilorLuxottica - компания, която притежава марки като Ray-Ban, Oakley и Sunglass Hut — е издъхнал на 27 юни на 87 години, съобщават италиански медии. Смъртта му бе потвърдена от EssilorLuxottica.

Вестник Corriere della Sera пише, че Дел Векио е починал тази сутрин в болница "Сан Рафаеле" в Милано.

Причината за смъртта му не е посочена.

Състоянието му, което "Форбс" изчислява на 24,8 милиарда долара нетно, ще бъде разпределено между шестте му деца. Семейството на Дел Векио е на 60-о място в света в списъка на милиардерите на Forbes.

Luxottica е най-големият производител и търговец на слънчеви очила и очила с рецепта в света и освен собствените си големи марки като Ray-Ban и Oakley, произвежда очила за няколко луксозни модни марки като Chanel, Dolce and Gabbana, Bulgari, Armani и няколко други.

Дел Векио произхожда от бедно семейство. Той основава Luxottica в Агордо - градче в Северна Италия - през 1961 г. като малка работилница за очила, която произвежда компоненти за други компании. В крайна сметка Luxottica започва да проектира собствени очила, като продължава да се разраства през следващите няколко десетилетия. През 1988 г. тя сключва изгодно лицензионно споразумение с дизайнера Джорджо Армани. През следващото десетилетие компанията придобива няколко големи марки очила, като Vogue Eyewear през 1990 г., Persol през 1995 г. и американската марка Ray-Ban през 1999 г. Две години по-късно компанията придобива американския търговец на дребно на очила Sunglass Hut. През 2018 г. Luxottica се слива с френския гигант в областта на зрителното здраве Essilor, за да създаде EssilorLuxottica - най-голямата в света компания за слънчеви очила и очила с рецепта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови