Почина Ким Чен Ир

Любомир Тодоров 19 декември 2011 в 08:41 2145 0

Севернокорейският лидер Ким Чен Ир
Севернокорейският лидер Ким Чен Ир

Севернокорейският лидер Ким Чен Ир е починал в събота на 69-годишна възраст, съобщиха световните агенции като се позоваха на съобщение на държавната телевизия в Пхенян.

Първоначално съобщената официално информация за причината на смъртта беше "физическо и умствено претоварване". По-късно стана ясно, че Ким Чен Ир получил масиран инфаркт, докато пътувал с влак извън столицата. 69-годишният лидер получи инсулт през 2008 г., но успя да се възстанови и изглеждаше сравнително жизнен на фотографиите и видеозаписите от неотдавнашните му визити в Китай и Русия, и многобройните му пътувания из страната, които бяха документирани грижливо от държавните медии. Предполага се, че енигматичният лидер на затворената тоталитарна държава, който се славеше с пристрастието си към пурите, коняка и кулинарните специалитети, е страдал от диабет и сърдечно-съдово заболяване. Вероятен наследник на поста е синът на Ким Чен Ир - Ким Чен Ун. В последната година от живота си той демонстративно започна да налага сина си като наследник на държавната му власт. След като бе оповестена вестта за смъртта на севернокорейския лидер, Южна Корея постави въоръжените си сили в повишена бойна готовност, а президентът свика извънредно заседание на съвета за национална сигурност.  Президентът  на страната И Мюн Бак призова за спокойствие след смъртта на севернокорейския лидер. На извънредно заседание във връзка с кончината на Ким Чен Ир той призова жителите на Южна Корея да не нарушават ритъма на ежедневния си живот. От канцеларията на южнокорейския президент съобщиха, че И Мюн Бак и американският му колега Барак Обама са провели телефонен разговор, по време на който са обсъдили смъртта на севернокорейския лидер и действията, които трябва да последват. Двамата се договорили да си сътрудничат тясно за контролиране на обстановката след смъртта на "Любимия ръководител" на КДНР. Реакция последва и в  Япония. Премиерът Йошихико Нода е сформирал специална група за управление на кризи, която да провери автентичността на съобщението за смъртта и да анализира последиците от него, съобщи Ройтерс, цитирайки говорител на премиера. Задачата на кризисният център към правителството е да събира информации по обстановката в Северна Корея, като и да води консултации, и да разработва планове за по-нататъшни действия във връзка с евентуално изостряне на обстановката в региона. От Белият дом оповестиха, че правителството на САЩ следи обстановката и се поддържа постоянен контакт със съюзниците си в Южна Корея и Япония.

Ким Чен Ир пое властта в Северна Корея през 1994 година след смъртта на баща си Ким Ир Сен. Той продължи политиката на "военния юмрук", като насочи голяма част от ресурсите на станата към армията и я превърна в петата най-голяма в света. Ядреният арсенал на Пхенян също бе засилен, кулминацията стана първият тестови взрив през октомври 2006 година. Заради международните санкции Северна Корея често страда от сериозни проблеми с изхранването на населението. В края на миналата седмица южнокорейската агенция Yonhap съобщи, че северната й съседка се отказва от обогатяване на уран за военни цели срещу 240 хиляди тона хуманитарна помощ от Съединените щати.  Погребението на Ким Чен Ир ще бъде на 28 декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови