Почина индийски йога, който твърдеше, че не е ял и пил вода в продължение на 80 години

OFFNews 26 май 2020 в 17:31 5723 0

На 90 години почина индийски йога, който твърдеше, че не е ял и пил вода в продължение на 80 години, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. 

Прахлад Джани стана обект на много медицински проучвания, но и на много съмнения относно истинността на твърденията му.

Той беше с дълга бяла коса и с халка в носа. Джани е родом от малкото селце Шарада в щата Гуджарат в източната част на Индия. Преди години аскетът твърдеше, че от 11 годишна възраст не е консумирал нито храна, нито вода. 

"Той се спомина в дома си от старост във вторник", каза неговият съсед Шитал Шаудхари.

Джани твърдеше, че като малък е бил благословен от индийската богиня Амба- Мата, която го дарила със свръхестествени способности.

"Получавам еликсира на живота през дупката на небцето си, което ми позволява да живея без храна и без вода", заяви йогата пред АФП през 2003 година.

Не е възможно да се провери дали аскетът наистина е живял толкова години "от въздуха". 

Според медици не е възможно толкова дълго време човешкото тяло да издържи без храна, а още по-малко и без вода. След изказването си Джани спечели малка група последователи и предизвика интереса на учените. Йогата е бил изследван два пъти - през 2003 и през 2010 година.

По време на второто проучване, той е бил следен денонощно от камери. В продължение на две седмици Джани е успял да издържи без да се храни, без да пие вода, без уриниране и дефекация. С това си постижение успява да предизвика учудването на наблюдаващите го лекари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови