Почина идеологът на сръбския национализъм акад. Добрица Чосич

OFFNews 19 май 2014 в 05:47 5297 0

Добрица Чосич

Снимка Танюг

Добрица Чосич

Идеологът на сръбския национализъм и президент на Съюзна република Югославия (1992-1993) акад. Добрица Чосич почина в неделя на 92 г. в Белград.

Чосич е роден на 29 септември 1921 година във Велика Дренова. Писател: романист и есеист, теоретик на политическите движения и сръбската национална идеология. Наричан е „бащата на нацията”.

Негови са романите „Далече е слънцето”, „Корени”, „Делби”, „Времето на смъртта”, „Време на злото”, „Времето на властта”.

Чосич бе член на Сръбската академия на науките и изкуствата. Номиниран е три пъти за Нобелова награда за литература - през 1981, 1989 и 2011 г., припомня агенция "Танюг".

Той бе основният автор на т. нар. "Меморандум” на сръбската академия на науките, според който сръбската нация е застрашена и трябва да се защити. Още през 60-те години на миналия век Чосич години предлагаше подялба на Косово.

По време на управлението на сръбския диктатор Слободан Милошевич Добрица Чосич изпълняваше длъжността президент на Съюзна република Югославия (СРЮ). Той бе първият държавен глава на СРЮ.

Той създаде и ръководеше Сръбската национална партия, която действаше на територията на Хърватия и Босна и Херцеговина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови