Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Почина говорителят на Рейгън, който пое куршум заради него

ОFFNews 05 август 2014 в 12:36 2132 1

Джеймс Брейди.

Снимка AP Photo/Evan Vucci.

Джеймс Брейди.

Почина Джеймс Брейди - бившият прессекретар на Белия дом, прострелян в главата при опита за покушение над президента Роналд Рейгън, съобщи Би Би Си.

Брейди е издъхнал на 4 август на 73-годишна възраст.

На 30 март 1981 г. Джон Хинкли-младши открива огън по президента и хората около него пред хотел във Вашингтон. Четирима са улучени от куршумите. Брейди е ранен най-сериозно - има краткотрайна загуба на паметта, проблеми с говора. В резултат на стрелбата той остава частично парализиран до края на живота си. Рейгън е ранен в белия дроб, а двама униформени са по-леко ранени. 

Стрелецът Хинкли беше съден и изпратен в психиатрична клиника. От деня на покушението той остава затворен във вашингтонска болница. Позволено му е да прекара малко време в дома на майка си.

Брейди - заклет републиканец - служи в кабинетите на Никсън и Форд, той е и съветник в Сената, преди да се присъедини към президентската кампания на Рейгън от 1980 г. Радетел е на налагането на по-строги контрол при даването на разрешителни за притежаване на оръжие. Той лобира за закон, подписан през 1993 г., който носи неговото име и изисква проверка на миналото на купувача, преди да му се продаде оръжие. 

"От време на време се налага да помиришеш пропана - казва Брейди при влизането на закона в сила. - Наложи се да ме гръмнат в главата, за да започна да върша нещо".

През 2000 година президентът Бил Клинтън преименува стаята за брифинг на Белия дом на името на Джеймс Брейди.

Барак Обама описва Брейди като "легенда" на Белия дом и хвали човечността, професионализма и "силата, която той имаше, за да се възстанови от стрелбата, която почти го уби".  "От 1993 г. насам законът, който носи името на Джим, държи оръжията далеч от ръцете на опасни хора - казва Обама. -Незнаен брой хора са живи днес, които нямаше да са сред нас, ако не беше Джим."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews