Почина авторът на карикатурата на Мохамед в Шарли Ебдо

OFFNews Последна промяна на 19 юли 2021 в 09:54 2539 1

Снимка Getty Images

Курт Вестергорд, датският карикатурист, чиято карикатура на пророка Мохамед във френското списание "Шарли Ебдо" стана причина за нападение над журналисти през 2015 г., почина на 86-годишна възраст след продължително заболяване.

Вестергорд работи в консервативния вестник "Юлендс-Постен" от началото на 80-те години. Той става световно известен през 2005 г. с противоречивото си изображение на пророка Мохамед във вестника. Карикатурата на Вестергорд, която изобразява пророка с тюрбан като бомба, беше една от 12-те, публикувани от вестника, за да се подчертае въпросът за автоцензурата и критиката към исляма.

Изображенията на пророка Мохамед са широко разглеждани като табу в исляма и са обидни за някои мюсюлмани.

Карикатурите предизвикаха протести в Дания, а правителството получи оплаквания от посланиците на много мюсюлмански страни. Гневът прерасна в протести в целия мюсюлмански свят през февруари 2006 г. Датските посолства бяха атакувани и десетки загинаха в безредиците.

През 2015 г. карикатурите бяха публикувани във френското сатирично списание "Шарли Ебдо". Това доведе до нападение над редакцията на списанието и 12 души бяха убити.

Демонстрация в Берлин в подкрепа на екипа на Шарли Ебдо с лозунга "Je suis Charlie" и карикатурата на Вестергаард. Кредит: Getty Images

След публикуването на карикатурите Вестергорд получава множество смъртни заплахи е обект на опити за убийство. Той първоначално се укрива, но след това заживява открито в укрепена къща в град Орхус, Дания. 

През 2008 г. датските разузнавателни служби обявиха ареста на трима души, обвинени в планиране на убийството на Вестергорд. Две години по-късно датската полиция залови 28-годишен сомалиец, въоръжен с нож, в къщата на художника.

В по-късните си години Вестергорд живее с бодигард на тайни адреси.

Пред агенция Ройтерс през 2008 г. Вестергорд заяви, че не съжалява за сатиричната си рисунка. Според него карикатурата е породила "важна" дискусия за мястото на исляма в западните страни със светски ценности.

"Бих го направил по същия начин (отново), защото мисля, че тази криза с карикатурите в известен смисъл е катализатор, който засилва адаптацията на исляма," каза той. "Обсъждаме двете култури, двете религии както никога преди и това е важно."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови