По следите на изчезналото уиски за $6000 на Помпео и подаръци на сем. Тръмп

Борисов е подарил на бившия американски президент пушка на стойност $8500

OFFNews 05 август 2021 в 14:39 5881 0

Снимка Getty Images

Тръмп получава подарък при завършването на випуск във военната академия Уест Пойнт през 2020 г.

Държавният департамент на САЩ заяви, че разследва изчезването на бутилка уиски за близо 6000 долара, подарена преди повече от две години на тогавашния държавен секретар Майк Помпео от правителството на Япония, съобщава в. "Гардиан".

В известието, подадено във федералния регистър, се описват и разточителните подаръци, получени от семейство Тръмп по време на службата на Доналд Тръмп като държавен глава.

Департаментът заяви, че не могат да бъдат открити следи от местонахождението на бутилката и че има „текущо разследване“ за случилото се с скъпата напитка. Администрацията на Белия дом докладва за разследването в годишния си отчет на подаръците, дадени на висши служители на САЩ от чужди правителства и лидери.

От протоколната служба на Държавния департамент се изисква да записва подаръци, дадени на американски държавни служители, и да следи тяхното местоположение. Получателите имат възможност да предадат подаръци с определена стойност на Националния архив или друг държавен орган или да ги закупят за лична употреба, като възстановят на касовия отдел тяхната стойност.

Японското уиски е оценено на 5800 долара и е подарено на Помпео през юни 2019 г., вероятно при посещението му в страната за срещата на Г-20, на която присъства и Доналд Тръмп. 

„Департаментът проучва въпроса и продължава разследване“, се казва в съобщението на федералния регистър. Говорителят на Помпео все още не е коментирал разследването.

Помпео е отчел, че е получил два килима на обща стойност 19 400 долара от президента на Казахстан и външния министър на Обединените арабски емирства. И двата са прехвърлени на администрацията за общи услуги.

Тръмп и съпругата му Мелания са получили подаръци на стойност над 120 000 долара от чуждестранни лидери през 2019 г. и за 88 200 долара година по-рано. През първата година на управление на Тръмп - 2017 г., те са получили подаръци за над 140 000 долара.

Най-малко трима чуждестранни лидери - на Австралия, Египет и Виетнам - са подарили на Тръмп негови снимки или портрети, чиято обща стойност е над 10 000 долара.

Съобщава се, че Тръмп е получил например „голяма двойна рамка, издълбана от черен камък с изображение на президента Доналд Дж. Тръмп от благороден метал от едната страна и герба на Египет от обратната страна“ на стойност 4450 долара от египетския президент Абдел Фатах ел-Сиси. 

Други скъпи подаръци, получени от Тръмп, включват пушка от времето на Османската империя на стойност 8500 долара от премиера на България, бронзова скулптура на арабски кон от престолонаследника на Бахрейн на стойност 7200 долара и статуя от емира на Катар от злато, оникс, изумруд и диамант, изобразяваща арабски орикс на стойност 6300 долара, допълва "Гардиан".

Според доклада всички тези подаръци, включително портретите и снимките, са предадени на Националния архив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови