По-слаба активност в Германия радва популистите и поставя под въпрос бъдещата коалиция

OFFNews 24 септември 2017 в 17:35 3959 1

Малко по-ниска е избирателната активност на изборите в Германия днес в сравнение с тази на парламентарния вот през 2013 година, предаде БНР.

Към 15 ч. българско време, 4 часа преди затварянето на урните, тя е 41.1%.

Предвид пропорционалната избирателна система, по-ниската избирателна активност сега облагодетелства популистите от "Алтернатива за Германия".

Очаква се след изборите броят на партиите в Бундестага да се увеличи от 4 на 6, което ще затрудни сформирането на коалиционно правителство, в което се очаква премиер за четвърти път да е Ангела Меркел.

Първите предварителни резултати от вота се очакват след час.

Над 40 партии с общо 4828 кандидати участват в изборите. Това е рекорден брой, който е с 400 повече от 2013 г. Последните допитвания, от миналата седмица, показаха стабилна преднина на консервативния блок, съставен от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и баварския Християнсоциален съюз (ХСС). Консерваторите разполагат с подкрепа от 34-37%, следвани от социалдемократите и бившия председател на ЕП Мартин Шулц с 21-22%. Подкрепата към Меркел отслабна през последната седмица. В същото време социолозите обявиха, че според проучванията до последния момент всеки трети германец все още не е решил за кого ще гласува.

Според последните проучвания "Алтернатива за Германия" има подкрепата на 10-13 процента от гласоподавателите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews