Плешивият бункерен дядка. Русия цензурира снимките на Путин, които го поставят в унизителна светлина

OFFNews 31 януари 2023 в 11:31 9587 21

Владимир Путин - диктатор

Снимка УНИАН

Целта на ограниченията е да пазят имиджа на Путин пред руската аудитория. В Европа правилата не действат, но там имиджът на руския президент традиционно не е висок.

Търсачката на руската интернет компания Yandex е блокирала търсенето на изображения на президента на Русия Владимир Путин по оскърбителни и унизителни думи, словосъчетания и цели изречения, съобщи руското независимо издание „Медуза“. Целта е, ако от територията на Русия някой потърси „плешивия“, „бункерния дядка“ или „главният бандит“ търсачката да не му предлага снимки и колажи на Путин.

За интернет похлупака над главата на руския президент в Русия стана ясно след мащабно изтичане на изходния код на услугите на Yandex, което беше потвърдено и от самата компания. Неизвестно лице направи публично достояние архивите на вътрешното хранилище на Yandex, които след проучване позволяват да се види как работи най-голямата руска търсачка, която през последните години беше постоянно критикувана за сътрудничество с Кремъл. От изтичането по-специално се оказа, че Yandex цензурира резултатите от търсенето на снимки и видеоклипове, така че изображенията на Путин и символите Z да не се появяват в контекст, който е неприятен за властите.

Когато търсите снимки в Yandex, в някои случаи вашата заявка за търсене се коригира автоматично: компанията премахва някои изображения от резултатите от търсенето. Това има практическо приложение при отсяването, например на изображения и видеофайлове, свързани с педофилия или тероризъм. На второ място по честота в Русия обаче правилото се прилага при опазването на имиджа на автократа и държавен глава на федерацията Владимир Путин.

Yandex пази Путин от атаки по следните нецензурни или обидни търсения: пиздабол (лаладжия, жаргон, б. р.), плешивия, х*йло и производните във всички падежи; словосъчетанията: бункерен дядка, главният бандит, капута на цяла Русия, х*й в скафандър, х*йло в ледена дупка; или цели изречения – "Как изглеждат педофилите?", "Тоя кога ще пукне?", "Странно създание маха с ръка".

Прилагането на правилата зависи от страната, в която се намира потребителят. Тест показва, че на територията на България при търсене по съответните обидни думи на екрана излиза Владимир Владимирович Путин.

От неприятни асоциации е защитен и свещеният за националистическа Русия военен символ Z. Пазят го при търсене на „символа Z“ да не се показва хитлеристка свастика или германски кръст, изображения свързани с Вермахта, Хитлерюгенд и прочие.

Интересно е, че на ограничения е подложен и глаголът „сдаться“ (предавам се), вероятно за да се елиминират виртуалните позиви на ВСУ към руските солдати и техните роднини за предаване в плен. Цензурирана е думата лъв в родителен падеж множествено число – львов. Трудно е да се намери военен контекст за това ограничение, още повече, че царят на животните е свободен във всички други падежи. Само в родителен падеж множествено число съвпада с названието на град Лвов (Львов). Но дори и в този случай не е ясна логиката на цензорите – вероятно за да не разберат руснаците, че тяхната доблестна армия подлага на постоянни ракетни удари намиращия се далече от фронта град Лвов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1555

21

ob1

01.02 2023 в 11:52

гледай си го в пик, сашке.
Даже и оня нещастник недодялко писа не "Киро и Лена", а "лица, които приличали на Киро и Лена".
Тия помии нормалните медии избягват да ги пускат.

910

19

бай Падежко

31.01 2023 в 22:35

Какво значи свастиката Z? Ами половината на
пречупен кръст. При това обратен! Както там обратните обитатели на Кремъл са обявени с указ за "нормални". Като всичко в паралелния руски свят, кадето опкупатор заначило "освободител", а окупираните били "нацисти".

1236

18

БотоксПутю

31.01 2023 в 22:34

"Прибалтийската патология е показателна в това отношение"

Така е. Ако не беше кочината Русия и СССР-то, прибалтийските три държави щяха да са това, което са прибалтийските Финландия, Швеция, Дания, Норвегия, Германия. Такава е логиката.

345

17

Джендо Джедев

31.01 2023 в 18:23

Хаха, спиртосания цитира плужека Дачков... Хахахахахаха! Пич, а нещо от Кеворкян няма ли да изсулиш? :D

2051

16

Propaganda

31.01 2023 в 17:56

шпиритчо цитира дебелото свинки явор дачково от афера.

Там трябва да лазим, че раССия ни е създала.
Сякаш ние сме чакали наготово.
Сякаш не сме си платили прескъпо. Само златото и архивите НИ отвлечени от боклуците руССки днес,, СТРУВАТ МИЛИАРДИ!

ДАЧКО, ШПИРИТО, удобно забравят, че руССките псета са нападали България толкова много пъти, как никоя друга държава след Освобождението.


И некви мисловни пръдни как Щатите са виновни, че раССките микроби са бацили!

2073

15

Johnny B Goode

31.01 2023 в 17:19

"Грамотният му изказ" е копи-пейст.
И да, той и Ордерчо сами си слагат плюсчетата. Появяват се 3 секунди след постинга.

-1555

14

ob1

31.01 2023 в 16:58

спирт, язък ти за иначе грамотния изказ. Сам ли си цъкаш 10те плюсчета? :)