Пилотска грешка е причината за катастрофата край Ярославъл

OFFNews 02 ноември 2011 в 11:11 1910 0

Причината за катастрофата на руския самолет ЯК-42, при която загина хокейният отбор „Локомотив”, е била грешка на екипажа, съобщи РИА Новости. До този извод достигна Международната авиационна комисия (МАК), която се зае с разследването на катастрофата.

Според МАК, пилотът на падналия по време на излитане самолет е натиснал по погрешка спирачките. Алексей Морозов, председател на техническата комисия, заяви, че това е възможно само ако „краката на пилота върху педала са в неправилна позиция”. Въпреки това, той няма как да не е забелязал, че е натиснал спирачката. Спирачката е била задействана или от командира на екипажа, или от втория пилот. След задействането на спирачката, екипажът на самолета не е предприел нищо за спиране на полета, което би могло да предотврати трагедията. Самолетът се е издигнал само на около 5-6 метра, при което е закачил една от антените на пистата на летището. Това е довело до повреда на лявото му крило, което е предизвикало силно накланяне наляво и разрушаване на конструкцията на самолета.

На 7 септември в град Ярославъл загинаха 44 от общо 45-те души на борда на самолета ЯК-42, включително 37 хокеисти на местния отбор „Локомотив”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!