Пилот засне прелитането си над шпионския китайски балон

OFFNews 23 февруари 2023 в 11:37 10549 2

балон

Снимка Министерство на отбраната на САЩ

Легендарната снимка.

Министерството на отбраната на САЩ публикува снимка, направена от пилот по време на полет над китайския балон, свален този месец. Фотото е от пилотската кабина на шпионски самолет U-2, докато военните са следили движението на балона на голяма височина над континенталната част на САЩ, съобщава Би Би Си.

Пекин твърди, че балонът е метеорологичен и се е отклонил от курса си.

Според Вашингтон обаче летателният апарат е бил част от мащабна китайска програма за събиране на разузнавателна информация. Докато балонът е прелитал над територията на Съединените щати, поне два самолета са събирали информация за неговите характеристики и траектория на движението му.

Високопоставен служител на Държавния департамент заяви по-рано този месец, че балонът "е способен да провежда операции за събиране на разузнавателни данни".

За първи път той е видян в небето над Аляска на 28 януари. Изтребители на Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана (NORAD) идентифицират чуждия обект, но не го свалят веднага, защото размерът му и отломките са щели да застрашат живота на цивилни граждани. 

Военни обясниха, че балонът е бил висок колкото Статуята на свободата и е имал "полезен товар с размерите на самолет".

Публикуваното в сряда изображение е направено ден преди балонът да бъде свален край бреговете на Южна Каролина на 4 февруари. А снимката е "придобила легендарен статус" в Пентагона. Летял е на височина 60 000 фута (18 200 м). По данни ВВС самолетите U-2 обичайно летят на височина над 70 000 фута.

Едноместните самолети за разузнаване и наблюдение, наричани Dragon Lady, преди това са били експлоатирани от ЦРУ. От пилотите се изисква да носят костюми под пълно налягане, подобни на тези на астронавтите.

Събирането на разпръснатите в Атлантическия океан останки от балона приключиха миналия петък. Части от отломките, включително полезният му товар, са извадени и се изследват, заяви заместник прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1935

2

Муню

23.02 2023 в 13:24

То нямало техника, после казаха, че било само за научни цели, сега какво ще кажат не знам!
Китайците уж са по-умни от руснаците, а такива изказвания ги поставят оид съмнение!

2550

1

alfakentavur

23.02 2023 в 11:51

Абе тукашните ватници нали казваха, че Щатите нямали самолети, които да го стигнат на тази височина?
Как тъй американски самолет прелетял НАД балона?
 
X

Да помогнем на украинските деца!