Пхенян тества подводна ядрена система

OFFNews 19 януари 2024 в 06:56 1367 0

Снимка БТА/АП архив

Северна Корея е извършила тест на подводната си ядрена оръжейна система в знак на протест срещу проведените тази седмица съвместни военни учения на Южна Корея, САЩ и Япония, севернокорейската държавна Корейска централна телеграфна агенция, цитирана от БТА.

Тестът на системата "Хаеил-5-23" - името, което Северна Корея е дала на своите подводни дронове, способни да пренасят ядрени оръжия, е бил извършен във водите край източното крайбрежие на страната, съобщи КЦТА, без да уточнява датата.

"Подводната противодействаща позиция на нашата армия, базирана на ядрени оръжия, се доусъвършенства и различните ѝ морски и подводни ответни действия ще продължат да възпират враждебните военни маневри на военноморските сили на САЩ и техните съюзници", се казва в изявление на неназован говорител на министерството, цитиран от севернокорейската медия. 

Военноморските сили на Южна Корея, Съединените щати и Япония проведоха тази седмица тридневни съвместни учения, в които участваше американският самолетоносач "Карл Винсън", като част от усилията за подобряване на реакцията им на заплахите на притежаващата ядрено оръжие страна, припомня Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки