Петлюра се върна в Украйна като Mad Max, въоръжиха офроуд бъгита с ракети Stugna-P

OFFNews 05 май 2022 в 19:59 7738 1

Снимка Twitter / Ukraine Weapons Tracker

Бъги като излязло от екшън игра за PlayStation и Xbox e сред най-любопитните елементи на украинското въоръжение в бойните действия по фронтовете на Украйна, а появата му стряска противника заради високата маневреност, точно като тази на анимационния Magnum Opus, която използва Лудия Макс. Няма данни дали авторите на идеята са взаимствали елементи от филма и електронната игра, но украинците са монтирали върху офроуд шасито проектираната и произведена в страната противотанкова ракетна система Stugna-P.

Офроуд машините са маневрени, бързи, и могат да маневрират лесно в труден терен, да достигнат почти незабелязано до самия противник и да го атакуват. Едно от тях беше заснето унищожено на бойното поле край Изюм, но няколко дузини други от различни модели се сражават по фронтовата линия. Конструкцията позволява в машината да се возят двама бойци. За разлика от класическите бойни машини, където един управлява машината, втори зарежда оръдието, а трети стреля, тук двама са достатъчни. Stugna-P не се презарежда, така че мисията на АТВ-то е да унищожи един танк и да се прибере веднага при своите, където върху шасито да бъде качена нова ракета за следващата мисия.

Системата за противотанково ракетно оръжие е разработена от базираното в Киев конструкторско бюро "Луч", за да се конкурира с чуждестранни модели от същия клас, разказва магазинното издание GeekWeek. В комплекта има една противотанкова управляема ракета STUGNA, пригодена за монтиране върху танк, но в условията на украинската война и е намерен нов носител, за който, вероятно, проектантите от Киев първоначално не са се досетили - АТВ. STUGNA-P стреля по неподвижни и движещи се съвременни бронирани обекти с комбинирана, непълна или монолитна броня и може да пробие броня с дебелина до 800 милиметра. Лазерно насочваната система има обсег от 4000 метра.

В 72-ра самостоятелна механизирана бригада, тактическо съединение на Сухопътните войски на украинската армия, воюва "Адският Петлюра". Така се казва самоделното бъги, кръстено на името на легендарния Симон Петлюра, украински социалдемократ, журналист и борец за независимост на страната от времето на Руската гражданска война, за кратко време президент на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5910

1

Един

06.05 2022 в 00:34

Е не им останаха танкове. Добре, че са полските нацисти да ударят едно рамо. Скоро и бензин няма да имат за бъгитата.