Петър Фиала е новият премиер на Чехия

OFFNews 28 ноември 2021 в 15:24 1727 0

Президентът на Чехия Милош Земан назначи днес за премиер Петър Фиала, водач на десноцентристката коалиция "Заедно", спечелила парламентарните избори през октомври, предадоха световните агенции.

Коалиция "Заедно" (оглавяваната от Фиала Гражданската демократическа партия, Християндемократичния съюз и партия "Традиция, Отговорност, Просперитет" /ТОП09/") заедно със съюза на Партия на пиратите и партия "Кметове и независими" спечелиха 108 от общо 200-та места в долната камара на чешкия парламент, осигурявайки си комфортно мнозинство.

Петър Фиала е роден на 1 септември 1964 г. в град Бърно. През 1988 г. завършва философския факултет на бърненския университет "Томаш Масарик". Има диплом по чешки език и литература, както и по история.

Преподавал е политология, работил е като историк и журналист. Влиза в политиката като научен съветник на премиера през 2011 г. и на просветния министър година по-късно, отбелязват световните агенции.

Фиала израства в консервативно семейство, където обядът се сервира точно по пладне, под звъна на църковните камбани.

"В семейството ни бе нещо естествено да имаш университетско образование, културен живот и да се интересуваш от обществени и политически въпроси", разказва той. "Бях възпитан в демократичен дух. За мен демокрацията и свободата са неща, които смятам за справедливи още от дете", добавя политикът.

От 2013 г. Фиала е депутат в чешкия парламент, а от 2014 г. - лидер на Гражданската демократическа партия. Женен е, има дъщеря и двама синове.

Вярващ и същевременно прагматик, Фиала получава свето кръщение през 1986 г., когато църквата все още е преследвана от комунистическия режим. Днес той носи брада и очила и грижливо пази в тайна частния си живот. Но се знае, че обича литературата и футбола, отбелязва Франс прес.

"Всъщност съм Джеймс Бонд", подхвърля той в едно от интервютата си и обяснява: "Бонд стреля добре, аз също. Освен това той говори различни езици и е добре образован; надявам се, че отговарям и на тези критерии", обяснява Петър Фиала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!