Пета жертва - почина полицай, пострадал при нахлуването в Капитолия

OFFNews 08 януари 2021 в 09:26 2783 0

Снимка АП/БТА

Американски полицай е починал след нахлуването в Капитолия в сряда на привърженици на президента Доналд Тръмп, предаде БТА.

С това общият брой на жертвите при безредиците става пет.

Сред убитите е жена демонстрант, която била простреляна от силите за сигурност. Това е 35-годишна ветеранка от американските военновъздушни сили, служила в Афганистан и Ирак. Полицаят, който я е застрелял, е отстранен временно от работа.

Новината за кончината на полицай Брайън Сикник бе потвърдена от полицията. По-рано тя бе отрекла медийните съобщения за починал след щурма на Капитолия полицай.

Сикник припаднал, след като се върнал в своето районно управление след овладяването на ситуацията в Конгреса. Той бил откаран в болница, където починал вчера.

При сблъсъците бяха ранени общо над 50 служители на правоохранителните органи, някои от които тежко. Най-малко 68 демонстранти бяха задържани.

Началникът на полицията в Капитолия Стивън Сънд обяви, че се оттегля, считано от 16 януари. Това стана след призивите за неговата оставка, включително от председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Привърженици на Тръмп нахлуха в сряда в Капитолия, докато Конгресът утвърждаваше победата на кандидата на демократите Джо Байдън на президентските избори в САЩ на 3 ноември. Президентът републиканец отказваше да признае поражението си, като излизаше с неверни твърдения, че е загубил заради измами.

След размириците Тръмп обаче смени тона, като осъди насилието в Капитолия, призова виновниците да бъдат изправени пред правосъдието и обеща плавно предаване на властта. Мнозина, включително републиканци, обаче държат президента отговорен като подстрекател на размириците. Двама министри - на транспорта и на образованието - вече подадоха оставка.

Според американски медии държавният секретар Майк Помпейо и министърът на финансите Стивън Мнучин са сред министрите от кабинета, които са обсъдили възможността за позоваване на 25-ата поправка в конституцията за отстраняване на президента от длъжност.
Председателката на Камарата на представителите, демократката Нанси Пелоси, и лидерът на демократите в Сената Чък Шумър призоваха вицепрезидента Майк Пенс да се позове на 25-ата поправка, но не са получили отговор. Според в. "Ню Йорк таймс" Пенс не поддържа идеята за отстраняване на Тръмп от президентския пост.

Демократите от Конгреса все пак обмислят исторически втори импийчмънт на президент през неговия мандат. Теоретично има време за това до края на мандата на Тръмп след по-малко от две седмици.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл не е казал какво ще направи, ако доминираната от демократите Камара на представителите гласува за импийчмънт на президента. Междувременно демократите ще придобият контрол и над горната камара на Конгреса след полагането на клетва от двама новоизбрани сенатори демократи от щата Джорджия. Крайният срок за утвърждаване на техните победи е 22 януари, а президентският мандат на Тръмп изтича два дни по-рано.

Камарата на представителите вече гласува за импийчмънт на президента през декември 2019 г. по обвинения в оказване на натиск върху украинския му колега Володимир Зеленски да разследва Байдън. Контролираният от републиканците Сенат обаче оправда Тръмп през февруари 2020 г.

Джо Байдън ще положи клетва като президент на САЩ на 20 януари. (БТА)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови