Пет дни властите мълчали за арестуваните българи в Одрин

OFFNews 22 ноември 2017 в 07:46 5170 1

Пет дни властите крили за арестуваните българи в Одрин

Пет дни властите са крили за ареста на българи в Одрин, които са обвинени за трафик на хора, свързани с организацията на Фетулах Гюлен - ФЕТО.

Пред БНТ посланика на България в Турция Надежда Нейнски потвърди, че арестът е станал на 17 ноември:

Генералният консул на Одрин е получил информация от турските власти, че на 17 ноември този месец са били задържани трима български граждани. На 20 ноември на тях е наложена мярка задържане под стража. В момента тримата се намират в затвор от закрит тип в Одрин. Те са обвинени в нарушаване на закон 220 чл. 7 като обвинението гласи трафик на мигранти и съзнателно подпомагане на престъпна организация.

По думите на Надежда Нейнски консулите са в постоянен контакт с полицията и прокуратурата. На този етап има досъдебно разследване и не се знае кога прокуратурата ще внесе обвинението в съда.

Във вторник от Министерството на външните работи потвърдиха за задържаните българи. В съобщение от МВнР се казва, че генералното ни консулство в Одрин е получило информация от турските власти, че на 17 ноември са били задържани трима български граждани. "С решение на Втори наказателен съд – Одрин от 20 ноември т.г. на тях е наложена мярка „задържане под стража" и тримата се намират в затвора от закрит тип „F" в град Одрин. Тримата български граждани са обвинени в „нелегален трафик на мигранти и умишлено подпомагане на престъпна организация", се посочва в текста.

Арестувани са и шестима турски граждани, сред които и дете, съобщи турското издание "Хаберлер", като се позова на местната полиция.

Пред Нова тв бившият генерален консул в Одрин Георги Димов коментира, че очаква българите да бъдат обвинени директно за участие в обявената в Турция за терористична групировка ФЕТО.

„Настъпихме гюленистка мина и нашите български граждани ще бъдат съдени. Консулските ни служби са силно ограничени заради сегашната ненормална обстановка”, коментира той.

„За нас и за света т.нар. гюленисти не са терористи”, категоричен е Димов.

Той обаче подчерта, че поради въведеното извънредно положение в Турция, консулството ни няма как да осигури защита на задържаните българи.

„Допреди година и половина Турция беше длъжна да ни уведоми до 48 часа за арестувани български граждани. Сега този срок е удължен на 10 дни. Точно поради тази причина в момента предполагам, че задържаните българи нямат адвокат”, заяви той и подчерта, че с този проблем се сблъскват и гражданите на други държави

„Те са смачкани в затвора. Ще си признаят майчиното мляко. Ще си признаят дори неща, които не са направили”, изтъкна той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

1

theprofet

22.11 2017 в 10:35

Сега трябва да ни е жал за каналджийте ли?
Кой знае колко кюмур се прекарали нелегално през границата, за което са се нагушили яко.
Добре, че турците ги прибраха, че у нас това нямаше да се случи никога.