Перу затвори Мачу Пикчу заради протестите, блокирани са 400 туристи

OFFNews 21 януари 2023 в 21:28 2247 0

Жена развява перуанския флаг по време на протестите в столицата Лима.

Снимка БТА/АП

Жена развява перуанския флаг по време на протестите в столицата Лима.

Министерството на културата на Перу съобщи, че е затворило прочутия туристически обект Мачу Пикчу заради антиправителствените протести и че стотици туристи са останали блокирани в близост до града на инките в условията на смъртоносни размирици.

Демонстрациите с искане за оставката на перуанския президент Дина Болуарте продължават от началото на декември. При тях загинаха 46 души и това накара правителството да въведе извънредно положение в засегнатите от насилието райони.

Днес властите обявиха, че още един протестиращ е починал след демонстрациите в южната част на страната, като жертвата е пристигнала вече починала в местната болница в град Пуно.

Преди затварянето на Мачу Пикчу в събота железопътните превози до мястото вече бяха преустановени поради повреждане на релсите от демонстрантите.

Най-малко 400 души, сред които 300 чужденци, са блокирани в подножието на обекта, в град Агуас Калиентес, и молят да бъдат евакуирани.

"Затварянето на мрежата от пътеки на инките и на цитаделата Мачу Пикчу беше разпоредено поради социалната ситуация и с цел запазване на безопасността на посетителите", се казва в изявление на Министерството на културата от днес.

"Не знаем дали някой влак ще ни прибере. Всички туристи тук се редят на опашка, за да се регистрират за евакуация", заяви чилийският турист Алем Лопес пред АФП в петък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови