Перу с трети президент за седмица

OFFNews 17 ноември 2020 в 15:36 1819 0

Снимка Pixabay

Франсиско Сагасти е новият президент на Перу и третият за седмица. Той беше избран вчера от Конгреса, съобщава "Франс прес"

След импийчмънта на предишния президент Мартин Вискара на 9 ноември и оставката на временния президент Мануел Перино, подадена пет дни след встъпването му в длъжност, страната изпадна в политически хаос. Освен това е разтърсвана и от протести за и срещу предишния президент, който беше отстранен от длъжност заради корупция и неуспешното справяне с коронакризата. Перу е сред най-тежко засегнатите от пандемията държави в Южна Америка.

76-годишният Сагасти беше подкрепен от 97 от общо 130 депутати. Той, като бивш служител на Световната банка, получи подкрепата на депутатите, пише "Buenos Aires Times". Обществото обаче вярва на предишния президент, който според хората е отстранен неправомерно, добавя "Ню Йорк таймс." Това е и причината за масовите протести в Перу от последните дни.

Сагасти ще бъде държавен глава до края на юли 2021 г., когато изтича мандатът на Мартин Вискара.

В първото си изявление новият държавен глава заяви: "Ще направим всичко възможно да върнем надеждата на хората и да им покажем, че могат да ни вярват", предава "Асошиейтед прес".

Не се очаква обаче напрежението в обществото и масовите демонстрации да бъдат прекратени след встъпването в длъжност на Сагасти, пише "Ню Йорк таймс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови