Пентагонът поръча "Вампири" за Украйна. Ще достави 14 системи за борба с дронове

OFFNews 10 януари 2023 в 12:33 7264 3

Снимка L3Harris

Системата е разработена за ВМС на САЩ и е минала полевите тестове и тестовете за обхват и издръжливост.

Пентагонът възложи на L3Harris Technologies поръчка на стойност 40 милиона долара производството на системи за борба с дронове „Вампир“, които ще бъдат изпратени на Украйна до средата на годината, съобщи в понеделник компанията, цитирана от портала „Defence News“.

От L3Harris обявиха, че ще инсталират 14 комплекта върху превозни средства, които правителството на САЩ предоставя на Украйна. „Вампир“ се състои от ракетна установка с лазерно насочване, която може бързо да бъде инсталирана в цивилен камион.

Комплектите ще позволят на сухопътните сили на Украйна да нанасят удари както по наземни цели, така и по дронове и безпилотни самолети, които Русия използва за удари по украинска гражданска инфраструктура.
L3Harris допълни, че договорът с Пентагона изисква компанията да достави четири системи на Министерството на отбраната до средата на 2023 г. и още 10 до края на 2023 г.

По замисъла на военното ведомство на САЩ „Вампир“ ще превърне украинските пикапи в смъртоносни ракетни установки. Комплектите влизат в пакета за Украйна от близо 3 милиарда долара, който САЩ обяви миналата сряда.

Прототипът на „Вампирите“, представен на Министерството на отбраната през април, беше избран през август като част от пакета на Пентагона за 3 милиарда долара помощ в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна. Компанията производител съобщи, че е започнала полеви тестове на системите през 2021 г. и е продължила тестовете за обхват и издръжливост през лятото на 2022 г.

„Инвестирахме в доставка, тестване и сертифициране от август, така че производството на „Вампир“ да може да започне незабавно“, каза Люк Савой, мениджър в L3Harris.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

3

alfakentavur

13.01 2023 в 16:49

Ще я има много по-дълго от Рашистан.
Путлер до края на годината го няма, а вие рашистки подлоги оставате безработни.

2550

1

alfakentavur

10.01 2023 в 13:39

Някой брои ли американците колко пъти се "въвлякоха във войната"?