Пентагонът отпуска 2,1 млрд долара за ПВО и боеприпаси за Украйна

OFFNews 09 юни 2023 в 19:50 1398 0

Снимка БТА / АР

Пентагонът обяви в петък, че ще предостави допълнителни 2,1 милиарда долара дългосрочна оръжейна помощ за Украйна. Новият пакет за помощ ще включва финансиране за повече боеприпаси за ракетни зенитно-ракетните комплекси Patriot, системи за противовъздушна отбрана и ракети Hawk и малки дронове Puma, които могат да бъдат изстрелвани ръчно.

Последната финансова инжекция, един от по-големите пакети, предоставени от САЩ на Украйна, идва в момент, когато има признаци, че Украйна започва - или е на път да започне - дългоочакваната контраофанзива, за да се опита да си върне териториите, завзети от Русия.

За разлика от американското оборудване, оръжия и боеприпаси, които по-често се изпращат от запасите на Пентагона и се доставят бързо в Украйна, тези пари ще бъдат осигурени в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна и са предназначени да бъдат изразходвани през следващите месеци или дори години, за да се гарантират бъдещите потребности на Украйна за гарантиране на сигурността й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови