Пентагонът иска задължителна ваксинация в армията

OFFNews 10 август 2021 в 10:33 1190 0

Пентагонът ще поиска одобрението на американския президент Джо Байдън за въвеждане за задължителна ваксинация срещу COVID-19 на 1,3 милиона военни, предаде Ройтерс. Искането ще бъде отправено до средата на септември, обявиха в понеделник от американското военно ведомство.

След като въведе правила за ваксинация на федералните (държавни) служители, миналия месец президентът Байдън поръча на Пентагона да търси начин "как и кога" да изиска от армията да се ваксинира.

С този ход администрацията на Байдън отложи задължителната ваксинация срещу коронавирус за войниците на активна служба, допълва Ройтерс. Понастоящем тази ваксина попада в обхвата на разрешените за спешна употреба.

От изказване на Байдън става ясно, че включването на ваксинацията за COVID-19 в списъка на задължителните ваксини за служба в армията ще се случи от средата на следващия месец. 

Засега няма краен срок за кампанията по ваксинация на военните. Те са и секторът с едно от най-високите нива ваксинирани. 73% от флота е ваксиниран. В САЩ средният дял на ваксинираните хора над 18-годишна възраст е 60%.

Тъй като американските военни като цяло са по-млади и в добро физическо състояние, сред тях няма много жертви на коронавируса. По данни на Пентагона починалите са 28 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови