Пентагонът е започнал вътрешно разследване за грешките в прогнозите за войната в Украйна

OFFNews 29 ноември 2022 в 20:46 7109 11

Снимка Getty Images

Централата на военното ведомство на САЩ във Вашингтон.

Пентагонът почти тотално е сгрешил в прогнозите си за войната в Украйна, като в частност военното ведомство на САЩ е предвиждало поражение на украинската армия още през март. Сега в Министерството на отбраната вървят разследвания на тези прогнози, пише порталът „Дейли Бийст“ с позоваване на бивши офицери и източници от Пентагона.

По данни на изданието обект на проверка е отделът за разузнаване и прогнози. Специалните служби на САЩ правилно са съобщили за възможно руско нахлуване и, практически, са отгатнали датата на неговото начало, но са недооценили шансовете на Украйна да удържи настъплението.

„Неверните съждения във Вашингтон са били почти тотални“, пише „Дейли Бийст“. Някои разузнавателни служби, в това число, намиращи се в Киев, са се опитвали да омаловажат вероятността от пълномащабна война.

В началото на войната във въоръжените сили на Руската федерация е имало около 900 хиляди военнослужещи на действаща служба срещу 196 хиляди в армията на Украйна. „Но масовият приток на западно оборудване и по-силната, отколкото се очакваше, украинска съпротива удивиха наблюдателите“, отбелязва порталът.

Цитиран е бившият високопоставен чиновник в Пентагона Джефри Прайс, който в разговор с репортер на портала е заявил, че в момента разузнавателната общност прави сериозен разбор на неуспешните прогнози. По думите му, Русия е имала огромно количество бойна мощ, но я използвала много лошо, а в един от основните проблеми се е превърнало това, че Русия не е могла да постигне превъзходство във въздуа.

Друг източник на портала, подполковник Хънтър Рипли, коментира, че прогнозите са могли да бъдат грешни заради бюрокрацията в отбранителното ведомство на САЩ.

„Хората обичайно попадат в апатия, когато работят с едни и същи разузнавателни данни отново и отново. Това става рутина и минава на заден план“, пояснява офицерът.

Всички източници на изданието уточняват, че руското разузнаване също неправилно е оценило Украйна, повтаряйки катастрофалните си грешки от 1979 година по време на съветската кампия в Афганистан. Тогава разузнаването съобщило на генералния секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев, че „афганистанците ще посрещат радушно съветските войници“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

11

Джендо Джедев

30.11 2022 в 07:18

Еврак,

Интересно от къде я имаш тая анална обсесийка. Някой скъп детски спомен? :D

22547

9

dolivo

30.11 2022 в 00:36

айде Туретника евро пак подпали лайномета, тюх че неприятно старче

345

7

Джендо Джедев

29.11 2022 в 22:24

Еврак,

А Рашка нещо няма много приятели. Що така? А, чакай, има - Иран, Кимландия и един батальон "Black Russians". :D

3767

6

Име на профила

29.11 2022 в 22:06

Интересно е как прилагат неврални мрежи, които постепенно да предвиждат действия на противника. В спорта го правят, бих се шокирал ако военните от двете страни на конфликта не са се сетили.

2099

5

Mateevk

29.11 2022 в 22:06

Русия се хвърли да воюва със света - с цивилизования и демократичен такъв. А от 30-те държави под диктовката на Белия дом има поне две, които продължават да се ослушват и ние сме една от тях. Да се гордеем ли с това или наопаки?

22547

3

dolivo

29.11 2022 в 21:14

Слава Украини

900

2

Manager Kim

29.11 2022 в 21:13

Който иска да прочете за "Адска контрапродуктивност" на Путин и Си: http://www.seo-forum-seo-luntan.com/other-languages/adska-kontraproduktivnost/