Пентагонът дава оръжия за още 2 милиарда на Украйна

В пакета влизат боеприпаси за HIMARS, ракети с лазерно насочване, безпилотни самолети, анти-дрон системи и други

OFFNews 24 февруари 2023 в 13:51 2605 1

Старо желязо

Снимка Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Руски скрап в Украйна.

Съединените щати обявиха нов пакет военна помощ за Украйна в размер на 2 млрд. долара, съобщи Пентагонът.

"Днес Министерството на отбраната обявява нов пакет от помощ от Съединените американски щати за потвърждаване на силната подкрепа за смелите защитници на Украйна и за укрепване на украинската противовъздушна отбрана. Този пакет на обща стойност 2 млрд. долара се предоставя чрез Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна (USAI) като част от нашия ангажимент към дългосрочната сигурност на Украйна", се казва в съобщението.

По-конкретно, Съединените щати се ангажират да предоставят допълнителни безпилотни летателни апарати, анти-дрон системи и средства за радиоелектронна борба, както и важни артилерийски боеприпаси и оборудване за прецизно насочване, които ще повишат способността на Украйна да отблъсква руската агресия.

Новият пакет ще включва:

допълнителни боеприпаси за артилерийските и ракетните системи за повишена мобилност HIMARS;

допълнителни артилерийски снаряди с калибър 155 мм;

боеприпаси за ракетни системи с лазерно насочване;

система за безпилотни летателни апарати CyberLux K8 UAS;

безпилотни самолети камикадзе Switchblade 600;

безпилотни системи Altius-600;

безпилотни системи Jump 20;

средства за противодействие на безпилотни летателни апарати и оборудване за откриване на вражеска електронна война;

оборудване за разминиране;

защитно оборудване за комуникационна поддръжка;

финансиране за обучение, поддръжка и техническа поддръжка.

В рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна (USAI) се подписват договори с производители, от които се очаква да изпълнят поръчки за производство на оборудване в бъдеще.

Междувременно САЩ отбелязаха днес първата годишнина от нахлуването на руските сили в Украйна с нови санкции срещу Русия и съюзниците ѝ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Те са насочени срещу лица в Русия и "играчи от трети страни" из Европа, Азия и Близкия изток, които подкрепят "военните усилия на Русия", се казва в документ на Белия дом.

"Ще санкционираме още играчи, които са свързани с руската отбранителна и технологична индустрия, включително такива, които са отговорни за това, че Русия се е сдобила с продукти, които попадат под санкциите, или за това, че помагат на Русия да заобикаля санкциите", изтъква Белият дом.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще подпише прокламации, с които ще увеличи размера на митата, които се плащат за внос на руски продукти в Съединените щати. Новите мерки ще доведат до по-голям размер на митата за над 100 вида метали, полезни изкопаеми и химични продукти от Русия на стойност около 2,8 милиарда долара.

Освен това американското министерство на търговията ще предприеме действия по контрол на износа, които ще са насочени срещу близо 90 компании в Русия и в трети страни, включително и в Китай, за които се твърди, че са заобикаляли санкциите, за да оказват подкрепа на руския отбранителен сектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки