Пентагонът: COVID-19 изглежда е с естествен произход

OFFNews 15 април 2020 в 11:19 2941 0

Ген. Марк Мили

Снимка Wikipedia

САЩ смята, че COVID-19 е с естествен произход. Това заяви ген. Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на американската армия на брифинг, предаде "Гардиън".

Ген. Марк Мили обясни, че на този етап изводите все още не са окончателни, но доказателствата, с които разполагаме, категорично сочат в тази посока.

Преди време американският сенатор и републиканец Том Котън каза, че коронавирусът може да е създаден в "суперлаборатория" в Ухан, а китайското външно министерство отвърна, че заразата може да е вкарана в Китай от американски военни.

Ген. Мили е категоричен, че в интернет блоговете има много спекулации и добави, че "няма нищо изненадващо, че проявихме голям интерес към това - разполагаме с много разузнавателни данни сериозно да проучим този въпрос".

"Вашингтон пост" публикува откъси от кореспонденция на Държавния департамент от 2018 г., в която дипломати изказват притеснения за безопасността на Института по вирусология в Ухан, където са се правили изследвания на коронавирус от прилепи.

"В контакти с учени от тази лаборатория забелязахме, че там има сериозен недостиг на добре обучени специалисти и е нужно да се провери сигурността и начина, по който работи тази лаборатория", се казва в един от документите от 19 януари 2018 г.

Дипломатите призоваваха САЩ за допълнителна подкрепа на тази лаборатория, но това не се е случило, поради това, че президентът Доналд Тръмп е свил разходите за операции в чужбина на американския "Център за контрол и предотвратяване на заболявания".

Официалната версия на Пекин за началната епидемия беше, че вируса COVID-19 е предаден на хората от животните, които се продават на пазарите за диви животни в Ухан. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови