Пентагона осъди турските удари в Северна Сирия

OFFNews 24 ноември 2022 в 07:43 1092 3

Пентагон

Снимка Getty Images

Сградата на Пентагона

Турските въздушни удари в Северна Сирия застрашиха безопасността на американския военен персонал, а ескалацията на обстановката изложи на риск постигнатия в течение на години напредък срещу бойците на групировката "Ислямска държава", обявиха от Пентагона, цитирани от Ройтерс.

Това публично изявление е най-острата досега критика от страна на САЩ на въздушните операции, предприети в последните дни от съюзника им в НАТО - Турция - срещу кюрдска милиция в Северна Сирия.

"Въздушните удари в Сирия напоследък пряко застрашиха безопасността на американския персонал, който работи там с местни партньори за разгрома на ИД и оставането под стража на повече от десет хиляди пленени членове на групировката", заяви говорителят на Пентагона, бригаден генерал от военновъздушните сили Патрик Райдър.

Райдър отбеляза, че изострянето на ситуацията застрашава напредъка, постигнат в борбата срещу бойците на "Ислямска държава" в района. Той подчерта, че САЩ признават "легитимните опасения за сигурността", които има Турция.

"Необходима е незабавна деескалация, за да се запази фокусът върху мисията за нанасяне на поражение на ИД и да се гарантира безопасността и сигурността на военните, ангажирани с тази мисия", допълни в изявлението си той.

САЩ имат приблизително 900 войници в Сирия (главно в североизточната част на страната), които работят със Сирийските демократични сили (СДС), ръководени от кюрдските Сили за защита на народа", за справяне с остатъците от ИД.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че въздушните операции на Турция са само началото и тя ще започне сухопътни операция в подходящ момент след ескалация на ответните удари.

Анкара започна въздушни операции през уикенда в отговор на бомбения атентат в Истанбул седмица по-рано, при който загинаха шестима души и за който бяха обвинени Силите за защита на народа. Засега никой не е поел отговорност за акта, а Кюрдската работническа партия (ПКК) и Силите за защита на народа отричат да имат нещо общо. Турция и преди е предприемала военни набези в Сирия срещу кюрдската милиция, смятайки я за крило на ПКК - организация, която според Турция, САЩ и Европейския съюз е терористична.

Това не е първият случай, когато операциите на Турция в северната част на Сирия заплашват американски персонал. През 2019 г. американските войски в района бяха подложени на артилерийски обстрел от турски позиции, докато Турция осъществяваше настъпление срещу съюзническите на САЩ по това време кюрдски милиции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5426

3

Бай Пешо от Перни 6

24.11 2022 в 19:22

Я пак, кой държи югоизточна Сирия окупирана? Кой мислиш, че изкупува и разработва петрола в окупираните от кюрдите територии на Сирия?

924

2

Diogen

24.11 2022 в 18:07

До толупа от Перни Six. Щатите нямат кладенци в Сирия. Ако си грамотен прочети нещо по въпроса.

-5426

1

Бай Пешо от Перни 6

24.11 2022 в 09:07

Почнаха да удрят американски нефтени кладенци и искат деескалация. Иначе когато избиваха кюди, нямаше проблем.