Пенсиониран US полковник предал тайни чрез сайт за запознанства

OFFNews 05 март 2024 в 10:29 3136 1

авиобаза

Снимка АФП

Авиобазата, където е работил пенсионираният полковник.

Пенсиониран подполковник, служител на щаба на ядрените сили на САЩ, е обвинен, че е предал класифицирана информация на "жена от Украйна", с която си е писал в сайт за запознанства.

Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че 63-годишният Дейвид Франклин Слейтър е служил като цивилно лице след пенсионирането си, но е имал достъп до класифицирана информация, в щаба на Стратегическото командване на САЩ (Stratcom, USSTRATCOM) в базата на военновъздушните сили Offutt. Стратком се отчита пред ядрените сили на САЩ.

Слейтър е бил арестуван в събота и ще се яви в съда днес.

В понеделник прокурорите публикуваха обвинителните документи по делото на Слейтър, от които става ясно, че приблизително от февруари до април 2022 г. той е предал класифицирана информация от брифинги на Стратком за нападението на Русия над Украйна на лице, което се е представило за украинка в сайт за запознанства.

Формулировката на прессъобщението на Министерството на правосъдието предполага, че Слейтър е знаел какво прави и с кого си има работа.

"Слейтър е присъствал на брифинги на USSTRATCOM за войната на Русия срещу Украйна, които са били обозначени като "строго секретни". След това Слейтър е предал класифицирана информация чрез платформата за съобщения на чуждестранен уебсайт за запознанства на свой съучастник, който се е представил за жена, живееща в Украйна", разказва министерството в обвинителния акт, цитиран от Би Би Си.

Прокурорът съобщава, че тази "жена от Украйна" често и откровено е питала пенсионирания подполковник за различни тайни и го е наричала "моят таен любовник-информатор" и "моят таен агент".

"Скъпи, какво се вижда на екраните в специалната стая? Много интересно", цитират пример от кореспонденцията им прокурорът от Небраска.

"Дейв, скъпи мой, благодаря ти за ценната информация", гласи друго съобщение.

"Ти си моят таен агент! Обичам те", пише "жена от Украйна", след като е измъкнала класифицирана информация за една държава, която прокурорът не назовава в публикуваните документи.

С кого всъщност е водил кореспонденция Слейтър и на кой сайт за запознанства е станала тя, документите също не казват.

Случаят на Слейтър е разследван от ФБР и Отдела за специални разследвания на Военновъздушните сили на САЩ.

Ако съдът признае пенсионирания подполковник за виновен, той може да получи до 10 години затвор.

Почти едновременно с новината за делото на Слейтър от Съединените щати дойдоха съобщения за друга подобна история: бившият член на Националната въздушна гвардия на САЩ в Масачузетс Джак Тейшейра се призна за виновен за изтичане на секретни документи на Пентагона и се съгласи на 16-годишна присъда в замяна на това, че прокуратурата ще оттегли по-сериозните обвинения в шпионаж срещу него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

625

1

1215

05.03 2024 в 13:38

Егати тъпанарът.Със същият успех можеше да предава информация и на извънземни.Стига да му пишат в подходящия сайт."Украинката" 100% е родом от североизток.
 
X

Да помогнем на украинските деца!