Пенсионерка отива в затвора за 6 години, писала срещу Лукашенко в интернет

OFFNews 17 август 2023 в 14:15 1926 1

Петрович

Снимка Viasna

Наталия Петрович

Минският градски съд осъди 68-годишната пенсионерка Наталия Петрович на 6 г. затвор за коментари в интернет, съобщи Центърът за човешки права "Вясна".

Тя е призната за виновна по пет члена: обида на Лукашенко (чл. 368 от Наказателния кодекс), обида на представител на властта (чл. 369 от Наказателния кодекс), подбуждане към омраза (чл. 130 от Наказателния кодекс), призиви за нанасяне на вреда на националната сигурност (ч. 3, чл. 361 от Наказателния кодекс) и участие в "екстремистка формация" (ч. 3, чл. 361-1 от Наказателния кодекс).

Според правозащитници причината за обвиненията са коментарите на пенсионерката в интернет.

Жената е задържана на 19 декември 2022 г. в апартамента си. Първоначално ѝ е повдигнато и обвинение по чл. 342 от Наказателния кодекс (организиране и подготовка на действия, грубо нарушаващи обществения ред, или активно участие в тях), но то е свалено в хода на разследването.

Освен това Наталия Петрович трябва да плати обезщетение за морални вреди в размер на повече от 3000 беларуски рубли (около 1183 долара) по член за обида на представител на властта.

"Моля ви, не се притеснявайте за мен, така или иначе не съм убила никого, не съм откраднала нищо, не съм измамила никого и мога спокойно и открито да погледна всекиго право в очите. Всичко с мен е наред", пише Наталия Петрович в скорошно писмо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

17.08 2023 в 15:34

Бабулята е страхотна!

А тия блядове си имали член в Наказателния кодекс за обида на сенилния дингил Лукашенко!!!

Гнусни, долни, азиатско-смрадливи кочини...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика